Hvad læses der i fængslet 2

11.10.21
Fængselsbibliotekar Thomas Glud fortæller om, hvad der hitter på Enner Mark

Lyt til ugens podcast her (eksternt link)

Mit navn er Thomas Glud, jeg er fængselsbibliotekar på Enner Mark fængsel, og jeg har fået ære at låne Lidas spot i denne uge. 

Jeg vil forsøge at give et indblik i, hvad der læses i et af landets mest sikre fængsler samt hvordan bøger spiller en rolle i det liv, der med en lang række begrænsninger alligevel er muligt, når man sidder i fængsel. Her bliver biblioteket en af de få adgange til adspredelse og viden. Bøger og musik skaber perspektiv, muligheder, tanker og refleksion, på en måde som mennesket udenfor murene og med internettet foran sig slet ikke kan forestille sig.

I denne uge har jeg købt flere bøger med potentialet til at blive fængselsklassikere. Under alle omstændigheder vil de vække en intens interesse for fremtiden og overraske. Vi beynder med faglitteraturen:

"I Ching - forvandlingernes bog"

"I Ching - forvandlingernes bog" er en gammel kinesisk bog som siges at kunne spå om fremtiden. "I-Ching" er en del af den østliges visdoms kanon og ligger på linje med værker som Sun Tzus "Kunsten at føre krig" og Miyamoto Musachis "De fem ringes bog". Selvom Iching både er esoterisk og rummer en god del mystik, fordi man som en del af systemer skal slå krone eller plat, har den potentiale til at blive en rigtig fængselsklassiker, og hvis alt går vel vil den føre forandring med sig.

"De arabiske erobringer 630-750 og islams tilblivelse" af Jørgen Grimstrup

Historie er bare evig spændende, og tilblivelsen en af de største og mest diskuterede religioner MÅ være et scoop af en nyudgivelse. Derudover er Koranen en af de mest udlånte bøger i fængslet, og her er muligheden for et blik ind bagved grundlæggelsen af en religion.

"I politiets frontlinje: terror, gadekrig og durumruller" af Henrik Oryé

Jeg ved ikke helt hvorfor durumruller er i den her titel, men kriminalstof er det helt sikkert. Lektøren skriver: Vi kommer her med helt frem i politiets "frontlinje", hvor en ledende politimand fortæller om sine oplevelser fra fx "Opgøret med BZ erne ved Sorte Hest" og terrorangrebet på Krudttønden. Det er guf for dig som læser om autentisk politiarbejde. Og det er dermed guf for indsatte. Derudover blev Henrik Orye i april 2018 suspenderet fra tjeneste på grund af "Tibet-sagen" og er i skrivende stund stadig suspenderet. Bogen omtaler både Tibetsagen og supensionen under overskriften: "Ti år for Tibet." Derfor forestiller jeg mig også, at bogen vil kunne skabe en del debat.

Og nu til skønlitteraturen, hvor jeg har købt to digtsamlinger. Den ene vil chokere men også vække genkendelse. Den anden vil forhåbentlig åbne op for en bedre forstelse en af grundfølelserne hos et indespærret menneske.

Blod af Rudolph Broby Johansen

Det forbudte må være et særligt emne i fængslet, og det var netop hvad Broby-Johansens bog var, da den udkom for første gang tilbage i 1922. Det er en stærk genudgivelse af Danmarks første fuldblodsmodernistiske digtsamling, der øjeblikkeligt efter udgivelsen blev beslaglagt som utugtig. Året efter måtte han forsvare sine, både i form og indhold, radikale ord i Københavns Byret, og bogens efterskrifter diskuterer det faktiske udfald af retssagen samt placerer bogen, og Broby, i et litteraturhistorisk perspektiv. Digtene står med versaler, lissom Yahya Hassan.

Forgabt af Bjørn Rasmussen

Lektøren skriver, at det er digte om at være alene og leve uden intimitet og uden tæt fysisk og psykisk kontakt med andre. Hovedpersonen bliver viklet ind i en feberverden, der minder om den eneste opmuntring han har, nemlig læsning af eventyr. Og på den måde mimer den til perfektion den situation, den enkelte indsatte befinder sig i. Så er spørgsmålet om parallelverdenen er for stor, for "Forgabt" handler om en homoseksuel mand, der bor alene i en kolonihave. Hans seksuelle intimitet er begrænset til onani. Det han bruger mest tid på er at gå ture med sin hund og læse H.C. Andersens eventyr. Han store fantasi er at blive en havfrue.

Ensomhed er formentlig en følelse, de færreste af os kender til, sådan for alvor, i virkeligheden, altså sådan rigtig. Og så er Bjørn Rasmussen bare en af landets bedste digtere.

 

Materialer