Hunden i historien af Rikke Agnete Olsen

Hunden i historien af Rikke Agnete Olsen

25.04.22
I ”Hunden i historien” fortæller Rikke Agnete Olsen om hundens og menneskets fælles historie. Vi hører om guddommeliggørelse af hunde, såvel som fordømmelse og forfølgelse af hunde. Vi følger hundens rolle i samfundet fra samler-jægersamfund til moderne tid. Vi hører om hunden set med lovens øjne gennem tiden og meget mere.

Rikke Agnete Olsen (1939) er uddannet cand. mag. i historie og fransk i 1966 og blev i 1967 museumsinspektør med særligt ansvar for middelaldersamlingen på Nationalmuseet. Efter hun i 1971 sagde sin stilling op for at følge med sin mand til Aarhus, arbejdede hun freelance, først og fremmest inden for borgforskningen. Siden kastede hun sig bl.a. ud i at skrive sin egen Danmarkshistorie ”Danmark i Verden”. ”Hunden i historien” hører til hendes bredere kulturhistoriske skildringer, og er en letlæst og interessant skildring af tamhundens samliv og samarbejde med mennesket.

Bogen er blevet til på baggrund af såvel arkæologiske fund, såvel som skriftlige kilder. Heriblandt lovbøger, regulativer for hunde og hundehold, samt litteratur og kunst, der omtaler hunde eller mennesker med hunde. Sort/hvide illustrationer af alt fra små tegneserier over hulemalerier til gengivelser af malerier bryder teksten. I 2. udgaven fra 2008 er illustrationerne i farver.

Udover at fortælle om forskellige tiders og samfunds hundehold set i det store billede krydrer hun undervejs med små hundehistorier. Eksempelvis får vi fortællingen om en romersk teaterhund der levede på kejse Vespasians tid og havde stor succes på scenen, hvor den lod som om den spiste gift, døde og blev behandlet som et lig, indtil den til sidst vågnede op igen. Og i det nordiske hjørne hører vi historien om vikingekongen Olav, der blev så imponeret over en irsk bondes hyrdehund, som kunne adskille bondens kvæg fra det kvæg Olav havde stjålet, at han købte den og tog den med sig.

Jeg var både underholdt af ”Hunden i historien” men fik også masser af ny viden med herfra. Bl.a. har jeg fundet ud af, at før vi mennesker for alvor begyndte at avle på hunde for at skabe alle de nymodens racer, da var det ikke usædvanligt at hunde kunne leve 20-25 år. At hunde nævnes i landskabslovene allerede i det 12. århundrede. At man i Horsens i 1802 havde en bestemmelse om, at hunde skulle dræbes, fordi de trampede afgrøderne ned. At Danmark var det første land i verden, der fik en dyreværnslov i 1916. Og det er kun et lille udpluk af de mange spændende facts og historier, bogen kommer omkring.

Så har du lyst til at få et lidt nærmere indblik i hundens historie, er Rikke Agnete Olsens ”Hunden i historien” et rigtig godt bud.

Materialer