Hjertet slår og slår af Jens Smærup Sørensen

Hjertet slår og slår af Jens Smærup Sørensen

10.11.14
Hjertet slår og slår, og Kristian blev gennem hele sin barndom slået og slået.

Historieprofessoren Kristian vender hjem til Himmerland for at følge sin gamle demente far videre på den allersidste rejse. Det bliver også en rejse tilbage til barndommen for den 60-årige Kristian, som forståeligt nok bruger de lange dage på plejehjemmet til at refleksion.

Kristian var SØNNEN, der var født til at overtage gården. Det viser sig at Kristian er et drømmende, legende og bogligt barn, som ikke egner sig til det hårde og slidsomme landbrugsliv. Han får simpelthen ikke noget arbejde fra hånden, og det koster mange øretæver. Kristians far føler en indædt forpligtelse til at tugte drengen, og der er ingen kære mor i den familie. Kvindfolk tager sig af kvindearbejde, og lever i deres egen verden. Der er et mylder af fortællinger fra både fortid og nutid i romanen, og sandelig om ikke også forfatteren kan fortælle en slags sagahistorie. En historie om hvordan den stærke respekterede patriark tager tyren ved hornene og helt alene sætter en ring i næsen på dyret.

Jens Smærup Sørensen har skrevet en fantastisk og helt fremragende nuanceret roman om et far / søn forhold. Læs selv hvordan Kristian får kæmpet sig ud af faderens kløer. Det er på én gang en hverdagsroman og en stor episk fortælling, som får absolut topkarakter fra mig.

Materialer