Historier fra psykiatrien og Shakespeares familie

10.09.21
Lida Wengel ser nærmere på den nyindkøbte skønlitteratur, som i denne uge bl.a. byder på historier fra psykiatrien og Shakespeares familie.

Lyt til ugens podcast her (eksternt link)

Historier fra psykiatrien - redaktør Sissel Moody; bidrag Nicoline Kjærsgaard Møller m. fl. 

Fortællinger, der har psykiatrien og livet med psykisk sygdom tilfælles. Bogen henvender sig til alle læsere med interesse i fortællinger om psykisk sygdom. Bogens 24 fortællinger har titler som "Sagsbehandlerens dødsdom", "På rejse med mit sind" og "Værelserne - fortællinger fra et bosted". Fortællingerne omhandler psykiske sygdomme såsom OCD, skizofreni, angst, spiseforstyrrelser, ADD, ADHD, autisme, bipolaritet m.m. 

Det er gennemgående ærlige og stærke fortællinger, hvor det er tydeligt at fortællerne kender psykiatrien indefra. Bogen gør op med tabuer, og giver indblik i en lukket og svært forståelig verden. Det er tiltalende at der ikke lægges skjul på, at det er tale om personlige fortællinger, og at psykiatrisk fagpersonale ikke har bidraget, da bogens præmis netop er den personlige fortælling. En fin udgivelse, der åbner op for forståelse og dialog.

Offer 55 af James Delargy 

På en politistation kommer en såret mand ved navn Gabriel ind og fortæller, at han har været kidnappet af en mand, der kaldte sig for Heath, som sagde, at Gabriel ville blive hans offer nr. 55. Senere kommer Heath ind på politistationen og fortæller, at han er offeret, og Gabriel er gerningsmanden. Hvem af dem taler sandt? 

Hjem til Holly Close Farm af Julie Houston 

Da Charlie Maddisons kæreste viser sig at være en utro bedrager, vender hun hjem til sit barndomshjem i Yorkshire. Da Charlie og hendes søster uventet arver en bygning af deres oldemor Madge, den ukendte ejendom Holly Close Farm, tager livet en uventet drejning. Mens Charlie renoverer ejendommen, får hun også indblik i oldemoderens liv, et indblik der kan forklare hvorfor Holly Close Farm har været holdt hemmelig. Engelske Julie Houston har også udgivet "En landsbyaffære" på dansk.

Bogen kan sammenlignes med andre hyggelige feel good-romaner, som fx "Boghandlen ved Themsens bred" og Jojo Moyes forfatterskab, hvor familiehistorier også ofte står i centrum.

Kæden af Adrian McKinty 

Da Rachel Kleins datter bliver kidnappet, bliver hun instrueret i selv at kidnappe et barn, hvis hun nogensinde vil se sin datter igen. 

Rachel Kleins liv er langt fra let. Fraskilt og med en kræftsygdom, som er vendt tilbage er det et knusende slag, da hendes eneste datter Kylie bliver kidnappet. Snart finder hun hun af, at hun blot et led i en lang kæde af forældre, som tvinges til til at kidnappe andres børn, for at få deres egne tilbage i live. Hendes ex er ikke meget bevendt i denne situation, så hun kontakter i stedes hans bror, afghanistan-veteranen og heroinmisbrugeren Pete, som forguder sin eneste niece. Bag kæden af kidnapninger er der en dukkefører, som begynder at få et personligt antipati mod Rachel og hele tiden gør opgaven sværere. 

Anmelderen skriver: Plottet er utroligt godt i denne pageturner. Rachel er helten i historien, men også forbryder og offer, når hun selv tvinges til at kidnappe et barn. Både Rachel og Pete har begge åbenlyse svagheder, men deres desperation hjælper dem, mens man som læser sidder på kanten af stolen.

Hamnet af Maggie O'Farrell 

Dramatisk og intens fortælling om William Shakespeares familie og deres liv i Stratford-upon-Avon. 

En sommerdag i 1596 leder 11-årige Hamnet desperat efter sin mor, den plantekyndige. Hans tvillingesøster Judith er pludseligt blevet alvorligt syg. Han beslutter at tage hendes plads. Inden ugen er omme, er Judith i bedring, og Hamnet, Agnes og Williams eneste søn, død. I 1580'erne kurtiserer den 18-årige William den lidt ældre, mystiske Agnes, som han først ser med en falk på armen, og tror hun er en mand. De to etablerer sig i hans forældres hus, hun med et barn på vej, han på vej væk fra sin dominerende far. 

Den uortodokse og selvstændige Agnes er omdrejningspunktet i denne gribende, skæbnesvangert hjerteskærende roman om familieliv, moderskab og sorg i det elizabethanske England. Hovedpersonerne og deres omgivelser står lyslevende for læseren, som undervejs i fortællingen får en overraskende beretning om pestens mulige vej til Agnes svigerforældres hus i Stratford-upon-Avon.

En anden vægtig historiekronikør er Hilary Mantel med "Magten" om Henrik VIII og Wolf Hall om statsmanden Thomas Cromwell

Materialer