Hestens fødselsdag af Sidsel Falsig Pedersen

20.11.14
Det er nok ikke særlig klogt at bide sin chef i armen, hvis man gerne vil beholde sit job.

En unavngiven yngre kvinde, sådan lidt ubestemmelig af alder, er hovedpersonen i denne lille roman. Hun er en dygtig og omhyggelig medarbejder og trives helt sikkert bedst med faste rutiner og kontrolleret lagerstyring. Der kommer en ny chef ”Ulven” ind i firmaet, som forventer at medarbejderne kan formulere sig om de arbejdsmæssige processer. Ved en medarbejdersamtale går det galt. Kvinden, der fortæller historien, kan ikke tilbageholde et langstrakt udråb. AAAHHHHH, råber hun, og bider til sidst chefen i armen så det bløder.

Hun får i stedet arbejde som rengøringsassistent i en forlystelsespark. Det er svært at vænne sig til nye rutiner og nye kolleger, men hun er trofast, loyal og arbejdsdygtig. Det kniber en hel del med de sociale kompetencer, og forholdet til en tidligere kæreste bliver ved med at spøge i baggrunden. Det vrimler ikke ligefrem med familie og venner, og hun inviterer sig selv til fest hos en ret modvillig kusine.

Det handler i det hele taget om manglende selvfølelse, manglende forståelse af de sociale koder og så i høj grad også mangel på omsorg og kærlighed.  Al den utilpashed giver sig udslag i nogle eksemagtige pletter overalt på kroppen. Undervejs i læsningen kom jeg i den grad til at holde af den skæve hovedperson. Jeg fik sådan lyst til at give hende en ordentlig krammer. Der er rigtig mange humoristiske scener i romanen, og heldigvis synes jeg at det lysner lidt mod slutningen.

Det er en tragikomiske fortælling om en utilpasset ung kvinde, som kæmper med at finde den rette hylde i sin tilværelse. Jeg har ikke tidligere læst noget af forfatteren, men jeg har fået blod på tanden og vil rigtig gerne finde tid at læse hendes tidligere udgivelser både de to novellesamlinger og romanen ”Måske går det over”.

Materialer