Logo for Friske faustnumre - Faglitteratur

Hekse og fodbold

11.06.21
Lyt med når Janus B. Andersen hver uge præsenterer ny faglitteratur.

Lyt til denne og andre episoder af Friske Faustnumre: Ny faglitteratur ved at klikke her. 

Det er muligt, at det står ned i stænger udenfor, men foran computeren skinner solen altid lidt, når der skal købes bøger. Og bøger er der blevet købt, og en bunke ny faglitteratur har påbegyndt sin tur til bibliotekets hylder. Og her er lidt lydsolskin til dig, for jeg har fundet fem titler, som jeg finder interessante - og fem titler, som dine medlæsere allerede har været i gang med at reservere. I denne uge bringer det os omkring en magisk-religiøs renæssance, verden af i morgen, fodbold, Bornholm, dukketeater, socialisme, London, Vestkysten, anden verdenskrig og Lisbet Dahl. 

Og med tanke på vejret, så vil jeg lægge ud med en bog, der handler om verden, som den ser ud med klimaforandringer, men også biodiversitetskrise, havforsuring og en global virus-pandemi. Titlen er "Antropocæn: historien om verden af i morgen", og det er Nils Bubandt, der står bag. Ordet antropocæn oversættes gerne som "menneskets tidsalder", og det er en, vi har levet i længe - men betegnelsen er også et tegn på, at vi er ved at blive mere opmærksomme på, at vores indflydelse er så stor, at denne tidsalder adskiller sig drastisk fra det, vi ellers kan sammenligne med. Ifølge forlaget er det den første bog på dansk om emnet, så det er et godt sted at starte. 

Den næste bog bringer os lidt tilbage i tiden - tilbage til 1600-tallet, hvor hekseforfølgelserne skyllede hen over Danmark. En af de vigtige personer i den udvikling var hofmanden Albert Skeel, der arbejdede for Christian 4. Og ham har Torben Bramming skrevet om i "Heksene og den perfekte hofmand: Albert Skeel og den magisk-religiøse renæssance". Udover Skeel er fokus især på Ribe, der gik forresten i jagten på heksene og var særligt brutale. Heksen som identitet har lidt fået en renæssance i Danmark, føler jeg, så jeg tænker, der nok skal være interesse for den historiske og grumme baggrund. 

Noget nyere historie får vi fortalt af Niels Geckler og Morten Friis Jørgensen i bogen "Bornholm i krig og fred". Den starter under 2. verdenskrig og følger den fjerne ø hele vejen op til nutiden med fokus på den betydning, som Bornholm har haft i sikkerhedspolitikken. De to forfattere er henholdsvis journalist og cand.mag i historie, og jeg tænker, at det er en rigtigt god kombination til at fortælle en spændende historie, der er solidt forankret - og til at binde de store, globale  begivenheder sammen med de lokale. 

Og så skal det stå på noget, som jeg normalt ikke interesserer mig for, men hvor vinklen er interessant - og hvor jeg tror, at der sidder læsere derude, som vil finde bogen spændende. Det er "Fodbold A/S: spillet om magten og æren uden for grønsværen" af Michael Moesgaard Andersen og Johan Moesgaard Andersen - og fokus er her ikke de 22 mennesker, der forsøger at komme forbi hinanden på banen, men på de mennesker, som sidder på direktionsgangene. Her handler det om, hvordan man driver en fodboldklub, med masser af eksemplar fra den virkelige verden, og den vinkel skal der nok sidde nogle entusiaster og hungre efter derude. Så hvis du kender en fodboldfan, der drømmer om at trække i trådene, så nævn den lige for ham. 

Sidst på min liste er en bog, hvor jeg er lidt forelsket i titlen: "Den usynlige hånds leg" af Mona Leo. Mona Leo var en kunstner, der især var kendt for dukketeater, og det er det, hun fortæller om i denne bog fra 1965 - om traditioner, etik, symboler og meget andet. Og det er ærligt talt ikke mange steder, man har mulighed for at læse om det. I lektørudtalelsen om bogen finder vi sætningen "formentlig en bog som kræver ekstra formidling", hvilket gerne betyder "Det her er en god bog, men hvordan skal folk dog opdage den?". Nu har du opdaget den, kære lytter, så overvej, om ikke den lige var noget for dig, netop fordi den er så anderledes. 

Og med den opfordring vil jeg gå videre til de bøger, som folk HAR opdaget - nemlig dem, hvor der allerede er reserveringer på. 

Først på den liste står en bog, som jeg også gerne skal anbefale - "En linje i verden", som er essays af Dorthe Nors med billeder af Henrik Saxgren. Jeg har læst lidt i den, og det er en af de bøger, der er smuk på både tekst- og billedside. Og anmeldelserne har da også været glødende, så der er allerede en god kø på den. 

Det samme er der på en debatbog af Pelle Dragsted. Her er titlen "Nordisk socialisme: på vej mod en demokratisk økonomi". Det er en analyse af årsagerne til stigende ulighed i økonomi og magt og klimakrisens udfordringer, og som enhver god debatbog tænker jeg nok, at den skal få folk til at snakke. 

Snakke ved jeg også, at folk har gjort om Niels-Birger Danielsens Modstand-serie om frihedskampen under anden verdenskrig - for det er nok halvandet år siden, at en låner kom og spurgte efter det fjerde bind i serien. Det er langt om længe ude nu, og titlen er "Modstand 1944-1945". Og ligesom de tidligere bind tænker jeg, at det er en bog, der får et langt liv på biblioteket. 

Så er der også blevet plads til en bog for de rejselystne.  Lars Kjær og J. Sevaldsen har skrevet "Porten til verden - London" i serien "Historie, magt og monumenter". Der er tidligere udkommet "Evighedernes by - Rom", og jeg tænker, at dette er samme type flotte udgivelse. 

Og til sidst i denne uge byder Marianne Tofte på en ny biografi om Lisbet Dahl. "Livskloge Lisbet" hedder den og er i serien "Et liv i billeder" - så der er dømt billeder og anekdoter til hyggelæsningen, hvis nu vejret stadig er trist. 

Det var alt fra mig for denne uge. Vi har jo købt andet og mere end de her nævnte - mine kolleger fortæller om andre bogindkøb i deres podcasts, og på vores hjemmeside kan du også se mere nyt på hylderne. Det er horsensbibliotek.dk - der kan du samtidig reservere de bøger, der lød interessante for dig, og bruge kontakt-muligheden til at blive skrevet op til de bøger, der er så nye, at du ikke kan finde dem i bibliotekets database endnu. 

Så vil jeg sige tak for denne gang. Mit navn er Janus Andersen, jeg håber, vi læses ved.

Materialer