Hazel Wood af Melissa Albert

23.05.18
Hvis du gerne vil læse en kærlighedshistorie, er det her ikke bogen for dig. Men hvis du er vild med dystre eventyr, mystiske detaljer og en spydig jeg-fortæller, så spring på...

Hvis du gerne vil læse en kærlighedshistorie, er det her ikke bogen for dig. Hvis du gerne vil læse en historie om hotte varulve og mildt ulækre dæmoner, skal du også finde noget andet at læse. Hvis du er til krige i middelalderuniverser, så er det her heller ikke noget for dig. Men hvis du er vild med dystre eventyr, mystiske detaljer og en spydig jeg-fortæller, så spring på cyklen med retning imod biblioteket for at låne Hazel Wood-bogen!Okay, jeg indrømmer det: Jeg elsker selv en god kærlighedshistorie, en hot varulv og en mildt ulækker dæmon gerne i et middelalderunivers, men jeg har efterhånden læst rigtig, rigtig mange fantasybøger og der er langt imellem dem, der virkelig skiller sig ud.

Den her gør.

Den handler om Alice, som hele sit liv har været på flugt fra mærkelige uheld. Alice’ mor er det eneste faste holdepunkt. Det stærke forhold imellem Alice og hendes mor er historiens eneste kærlighedshistorie, deres fælles historie folder sig ud igennem Alice’ barndomsminder og det eventyr, hun kommer ud på i løbet af bogen.

Alice er barnebarn af en hemmelighedsfuld eventyrforfatterinde, som hun aldrig har mødt. Da Alice’ mor forsvinder og endnu mærkeligere ting og mennesker end hidtil dukker op overalt omkring Alice, er den sjældne, gamle eventyrbog og bedstemorens skjulte ejendom de eneste ledetråde, hun har at gå efter…

Bogens uhygge er svær at fastholde. Fantasy-elementerne er vidunderligt skræmmende beskrevet – en ækel lugt efterladt i det tomme hus, den gysende fornemmelse ved første linje i et eventyr, som aldrig bliver læst færdigt, en mands tomme øjne og en melodi som man svagt kan huske at have hørt før. Da Alice rejser ind i eventyrenes land, mister alle disse elementer den magt, der ligger i uvisheden og antydning, men alligevel lykkes det at beholde det mystikken og ondskaben i eventyrene, så bogen fungerer fra start til slut.

Selvom bogens hovedperson er teenager, er det ikke en YA-fortælling. Historien handler ikke om Alice’ spirende seksualitet, om hendes identitets-forvirring eller løsrivelsen fra barndommen. Og så alligevel… ja, nu bliver jeg måske lidt dansklærer-agtig, men de gamle eventyr er jo traditionelt overgangsriter om at rejse ud, finde/opleve/erkende noget og rejse stærkere hjem igen. Og sådan er det også for Alice, som bliver klogere på sig selv og sin mor - og så afslører jeg altså ikke mere!

Skulle du være fan af klassikere og tænke, at en person i en eventyrbog da ikke kan hedde Alice, uden at det er en reference til Alice i Eventyrland – så har du selvfølgelig ret. Jeg har ganske vist ikke læst den originale historie, så jeg har kun Disney-versioner at læne mig op af, men jeg vil lige advare: Hazel Wood er ikke en nuttet, pige-med-lyserød-kjole-og-sløjfe-i-håret-agtig rejse down the rabbit hole.

Mangler du inspiration til noget lignende? 

Eventyrdelen minder om "Udyret" af  Peternelle Van Arsdale. En roligt fortalt eventyr-historie med om udstødte Alys, som vokser op i en landsby hærget af de sjæleædende tvillinger fra skoven og det store Udyr, som slår alle voksne ihjel.

Den spydige fortællerstemme minder om den man kan finde i "Moskitoland" af David Arnold. Det er en realistisk YA-histrorie fyldt med usandsynlige tvists og personer. Den handler om teenager-pigen Mim, som rejser i bus på tværs af USA for at opsøge sin mor.

Den uhyggelige stemning minder om "Frøken Peregrines hjem for sælsomme børn" af Ransom Riggs. 16-årige Jacobs farfar med alle de underlige historier dør under uhyggelige omstændigheder og Jacob rejser til en afsidesliggende ø for at finde ud af mere om farfaren - men for mig mistede Frøken Peregrines-bogen sin stemning, da Jacob først finder børnehjemmet, imens Hazel Wood formår at bebeholde sin dysterhed hele vejen igennem.

Tags
Materialer