Hærg, humor og sær poesi: 5 gange vikinger

08.06.15
Tegneserierne præsenterer mange forskellige billeder af vikingerne - på godt og ondt.

Den 8. juni repræsenterer den officielle start på vikingetiden. Og som man måske kan forvente af deres historie, starter den naturligvis med et slag: den 8. juni 793 invaderede vikingerne nemlig Lindisfarne-klosteret i Northumbria - og indledte 250 års hærgen i England.

Hvilken bedre anledning til at kigge nærmere på vikingerne - og blive lidt overrasket. For naturligvis er der skrevet bunker af fagbøger om vore forfædre, og med masser af blodig historieskrivning har de naturligvis også gjort deres indtog i skønlitteraturen - men tegneserierne udemærker sig ved, at de går til emnet fra flere forskellige vinkler. Her finder vi både de storladne historier, de mere poetiske og de helt nede på jorden humoristiske.

Så her er fem indgange til vikingetiden - som kun har det til fælles, at de kombinerer tekst og tegninger til at fortælle deres historier.

forsiden til Røde ormKlassikeren: Røde Orm

Frans G. Bengtsson roman fra 1940erne kan stadig læses den dag i dag - ikke mindst fordi den rummer en del humor. Det er noget, som et fulgt med over i tegneserieudgaven - hvilket må være at forvente, når man opdager, at den er tegnet af Charlie Christensen, der er kendt fra den grove, satiriske Arne And-serie. Røde Orm er en heltesaga ud over det sædvanlige, fuld af øl, blod, sang, humor og morbiditet. Den er muligvis fyldt med dødsfald, men samtidig sært livsbekræftende.

forsiden til EinherjarDen poetiske: Einherjar

Danske Engelbrecht Mikkelsen begik denne lille sag i 2013. Titlen er betegnelsen på vikinger, der falder i kamp - og som af den grund kommer til Valhalla. Historien fortælles af en sådan død mand, der hænger med udsigt over slagmarken og beskriver, hvad han ser - på vers. Det bliver, som det hed sig i Information, "dødsmetal destilleret i tegneserieform, som på berusende vis kaster den nordiske kulturarv i populærkulturel grams." Med sine 24 sider er det en hurtigt læst tegneserie, men også en, der indbyder til at blive læst flere gange.

forsiden til HammerfallDen storladne: Hammerfall

Hammerfall-serien er en saga på fire bind, som tager udgangspunkt i kampen mellem vikingerne og frankerne - og skrider fra den genkendelige historiske baggrund over i mere fantasy-inspireret action, som historien skrider frem.   Vi følger to unge brødre, Hermund og Harald, der bliver taget til fange og solgt som slaver af Bjørn den Smukke. Der er dømt hævn og action og svulstig underholdning.

forsiden til FimbulvinterDen ambitiøse: Fimbulvinter

 Fimbulvinteren er den hårde vinter, som går forud for verdens undergang i nordisk mytologi. Her er kulden baggrund for en episk tragedie baseret på den historiske Erik den Røde. Fimbulvinter er et værk, der har marcheret ind på den danske tegneseriescene og gjort et varigt indtryk. Som tegneseriesitet ummer9 skrev: "Ambitionsniveauet i Fimbulvinter er højt, og det er forfriskende at se Søren Mosdal tilgå den meget nordiske fortælling på en facon, der er helt hans egen. Det er den tydligt personlige stemme i måden at fortælle og tegne på, som gør Fimbulvinter til et væsentligt dansk tegneserieværk."

forsiden til HagarDen sjove: Hagar

]Ja, nogle vil måske snarere sige den platte, men for nogle af os var Hagar (eller Hagbard, som han også hed) det første bekendtskab, vi stiftede med de vilde vikinger. Eller måske snarere: de ret almindelige og hyggelig vikinger, for der er ikke megen blod i Dik Browne humorstribe. Til gengæld er der megen mad, øl og ægteskabelige skænderier - med bløde punchlines. Snup et par Hagar-tegneserier, hvis du foretrækker et smil i mundvigen snarere end et kuldegys.

 

Materialer