Billede af Jeon Sang-O fra Pixabay
Billede af Jeon Sang-O fra Pixabay

Grønt

07.03.21
Nu er foråret officielt over os, og mens jeg skriver disse linjer, skinner solen. Der blæser dog stadig en kold vind, og træerne er heller ikke rigtigt begyndt at springe ud endnu. Men det kommer …

For mig er foråret blandt andet forbundet med nye begyndelser, håb og ikke mindst farven grøn.

I denne artikel prøver jeg at matche en række ’grønne’ udtryk og talemåder med deres oplagte genre, hvis de var en bog eller en film.

Kærlighed:

Udtrykket ”at gøre sine hoser grønne” handler ikke om at farve sine bukser, men derimod om at indsmigre sig ved nogen, f.eks. en person man er forelsket i og gerne vil være sammen med.

Der er således ingen tvivl om, at sociopaten Teo fra ”Perfekte dage” af Raphael Montes gør sine hoser grønne hos Clarice, da han bedøver hende og putter hende i en kuffert for at lære hende at elske ham under et roadtrip.

Men en mere kendt historie om at gøre sin hoser grønne er William Shakespeares kærlighedstragedie ”Romeo og Julie”, hvor den unge Romeo forelsker sig i Julie, men hvor familiernes fejde umuliggør de unges kærlighed.

Håb:

Udtrykket ”håbet er lysegrønt” bruges gerne, hvis man er i en vanskelig situation, hvor man er nødt til at være optimistisk, hvis man skal klare den.

Eksempelvis har Ellen Ripley helt sikkert tænkt, at håbet var lysegrønt i ”Alien – den 8. passager” fra 1979, hvor hun sammen med resten af den overlevende besætning i rumskibet Nostromo forsøger at dræbe den dødbringende alien, de har fået ombord, før den får slået dem alle sammen ihjel.

Et andet eksempel på, at håbet er lysegrønt, kunne være Philip Roths roman ”Amerikansk Pastorale”. Her er den jødisk-amerikanske Seymour fuld af optimisme efter krigen og lever den amerikanske drøm. Men hans naive optimisme får sprækker under Vietnamkrigen, og smuldrer totalt da hans datter bliver revolutionær terrorist.

Begyndelser:

Udtrykket ”at give grønt lys” for noget, handler ikke om at tænde en grøn lampe, men om at sige ok til at gøre noget, for eksempel starte et nyt projekt.

Jeg forestiller mig dog, at ikke alle i eftertiden var lige lykkelige over, at der blev givet grønt lys til firmaet Bophal Entreprises udvikling af en vaccine mod Downs Syndrom i Patrick Leis’ prisbelønnede zombie-serie ”Necrodemic”.

Et mere optimistisk grønt lys bliver givet i Hanne Vibeke Holsts roman ”Som pesten”, hvor en influenza-pandemi rammer verden, og medicinalfirmaerne går i gang med at lave en vaccine. Romanen er ikke just imponeret af Big Pharma, som medicinalfirmaerne kaldes, men selve vaccinen er jo god nok.

Løfter:

Udtrykket ”at love guld og grønne skove” dækker over at love noget, som der ikke er dækning for.

Og måske har Patrick Bateman fra Brett Easton Ellis’ roman ”American Psycho” lovet sine ofre guld og grønne skove for at få dem til at besøge ham i hans lækre lejlighed. I stedet ender det dog oftest blodigt med død og lemlæstelse.

Heller ikke for hovedpersonen i Herbjørg Wassmos roman ”Et glas mælk, tak” indfries de mange løfter. Den 15-årige Dorte bliver af kyniske mænd lokket bort fra sit udsigtsløse liv i Litauen, men det søde liv, de har lovet, viser sig i stedet at være brutal prostitution i Oslo.

Fortrydelse:

Udtrykket ”at ærgre sig gul og grøn” dækker over, at man ærgrer sig virkelig meget over noget og måske endda fortryder det.

Mon ikke at forfatteren Paul Sheldon fra ”Misery” af Stephen King ærgrer sig gul og grøn over, at han kørte i stedet for at flyve, da han vågner op hos Annie Wilkes efter et biluheld. Hans skader lænker ham til sengen, alene og langt væk fra civilisationen, og selvom Annie Wilkes er hans største fan, så er hun også bindegal.

Et andet eksempel på en romanfigur, der har ærgret sig gul og grøn, er den gamle fårebonde fra Bergsveinn Birgissons brevroman ”Svar på Helgas breve”. Han skriver et langt brev til Helga, som han havde et kort og meget hektisk kærlighedsforhold til, og som han hele livet har bevaret en længsel efter.

Dygtighed:

Udtrykket ”at have grønne fingre” dækker over at være dygtig til at få ting til at gro i haven, at kunne få sine potteplanter til at trives osv.

I novellen ”Farven fra rummet” af H.P. Lovecraft virker det i første omgang, som om en gartner med grønne fingre har været på spil i familiens afgrøder, der ser større og flottere ud end nogensinde før. Men virkeligheden er desværre en anden ...

En mere hyggelig fortælling om grønne fingre er Annika Estassys roman ”Grønne fingre søges”, hvor den ældre Agnes må se i øjnene, at det kniber med at passe kolonihaven. Da den yngre Leyla har brug for at komme væk, flytter hun ind for sommeren, og de to kvinders venskab udvikler sig.

Misundelse:

Udtrykket ”at være grøn af misundelse” handler om misundelse, og der er vist ingen tvivl om, at den ungarnske grevinde Elizabeth Báthory var misundelig over unge kvinders fine, bløde hud, da hun selv begyndte at blive ældre. I hvert fald er hun i dag den måske mest berygtede kvindelige seriemorder, der menes at have tortureret og dræbt op mod 600 piger og unge kvinder op til sin død i 1614.

Hendes historie fortælles blandt andet i filmen ”Grevinden” fra 2009.

Også udtrykket ”græsset er altid grønnere i naboens have” handler om at ønske sig det, andre har, fordi man altid tror, at det er bedre, end hvad man selv har, og har altså intet med græsplæner og havebrug at gøre.

Måske kender du eventyret om Blåskæg, hvor en rig mand myrder sine hustruer, hvis de går ind i et aflåst kammer i hans hus. Resten af huset er deres, men græsset er altid grønnere … og kvindernes nysgerrighed får dem slået dem ihjel.

En moderne version af Blåskæg findes i filmen ”Ex Machina” fra 2014.

Angst:

Udtrykket ”at skide grønne grise” handler ikke om dårlig mave, men om at blive rigtig bange for noget.

Jeg forestiller mig for eksempel at kryptozoologen Morgen Lange i ”Kongamato” af Mikala Rosenkilde skider grønne grise, da han opdager, hvad det er for nogle ”fugle” der er sluppet løs i en øde egn af Afrika.

Ligeledes må jeg også indrømme, at jeg selv var ved at skide grønne grise, da jeg første gang så filmen ”Paranormal Activity”.

Mere grønt:

Der findes mange flere udtryk og vendinger, der bruger ordet grøn.

  • Månen er lavet af grøn ost
  • At være på den grønne gren
  • At hoppe på den grønne bølge 
  • ...

Men dem må du selv finde en historie til.