Frank vender hjem af Kristian Bang Foss

09.03.20
Det er svært at forstå overklassens sociale koder når ens far hedder Rock-Tage

Frank vokser op i en fattig arbejderfamilie, hvor moderen drikker for meget og faderen Tage er en ”vild sjæl” - en utilpasset gademusikant.

Tilsyneladende lykkes det for Frank at bryde den sociale arv. Han bliver student og læser litteraturvidenskab på Københavns Universitet. Her møder han Thea, og de to forelsker sig i hinanden. Thea kommer fra an meget rig overklassefamilie, og Frank er derfor ret meget på udebane, da han første gang skal møde Theas forældre. Det kniber for ham at forstå de sociale koder, og selv om forholdet udvikler sig efter bogen (de flytter sammen og Thea bliver gravid) kan Frank ikke finde ro og selvrespekt i forholdet.

Franks forsøg på at finde sig selv udarter i et par helt mærkelige handlinger, hvor han pludselig forsvinder uden at give lyd fra sig hverken til Thea eller familien. Første halvdel af romanen har en stille, næsten adstadig opbygning, men pludselig kommer der fart over feltet i et vildt spændende kapitel, hvor Frank helt alene er taget på en ikke særlig godt planlagt vildmarkstur i kajak.

Det bliver vendepunktet for Frank og Theas forhold og i romanen som helhed. Det kapitel i romanen er det mest hjertebankende gys jeg længe har læst. Det er en roman som rummer det hele. Her er både en realistisk kærlighedshistorie, gys, spænding og ikke mindst skarp samfundssatire.

Materialer