Fra sportslørdag og Rammstein til Horsens

01.10.21
Hver uge ser bibliotekar Janus B. Andersen nærmere på den nyindkøbte faglitteratur. I denne uge kommer han omkring antikkens Grækenland, feminisme, uforklarede sygdomme, kulturpolitik, Mumitroldenes skaber, Sportslørdag, Søren Ulrik Thomsen og Rammstein. Og så som en bonus en rejse med udgangspunkt i Horsens.

Lyt til ugens podcast her (eksternt link)

Først på listen er et velkendt navn, nemlig Stephen Fry. Han har i både "Helte" og "Mythos" skrevet om den græske mytologi, og det er nu et emne, han vender tilbage til med "Troja". Det er naturligvis den trojanske krig, der bliver genfortalt, med alle dens guder og helte, og kender man Fry, ved man, at han er en gudsbenådet fortæller, og man kan glæde sig til en både spændende og humoristisk læseoplevelse. 

Sanne Søndergaard er også komiker. Hun slår en noget mere alvorlig tone an i "F-ordet" - men får nu også ros for en underlæggende sort humor. "F-ordet" påviser, hvordan vi som samfund vægter det maskuline over det feminine og på den måde sætter store hurdler i vejen for ligestillingen - og det er med både feministiske teoretikere og personlige erfaringer. Søndergaard formår at formidle med både vrede og humor, så jeg tror, at det her er en bog, der er værd at læse og blive klogere af. 

Og nu, vi er ved kvinder, der ikke møder den accept, de burde, så er der landet en ny biografi om Tove Jansson - hun er naturligvis bedst kendt som skaberen af Mumitroldene, men var så meget andet og mere. Jeg ved, at folk elskede de noveller med selvbiografisk islæt, som udkom under titler som "Sommerbogen" og "Rejse med let bagage", så jeg håber, at de også vil opdagede Tuula Karjalainens "Tove Jansson - Arbejde og kærlighed". Jansson var en spændende person med masser at byde på, så det er bare med at gå til den. 

Og er man til kulturen, så vil man måske finde interesse i Poul Baches bog, "Finkultur og mangfoldighed: 60 års dansk kulturpolitik". Det er simpelthen historien om dansk kulturpolitik, siden Kulturministeriet blev dannet i 1961. Det er et ministerium, som måske ikke får så mange penge, men kan give anledning til store diskussioner, så jeg tænker, at der gemmer sig en spændende bog bag den titel. 

Til sidst i min afdeling er en titel, der er lidt mere nede på jorden - måske ikke så oprivende læsning, men en, der er god at have på bibliotekets hylder. Peter La Cour står bag "Hvad er vedvarende uforklarede fysiske symptomer?", som giver et overblik over, hvad vi ved om en lang række lidelser, der ofte kaldes funktionelle lidelser, såsom fibromyalgi og irritabel tyktarm. Måske ikke den mest spændende bog - men det er noget, der påvirker mange mennesker liv, så det er godt at se det samlet på den måde. 

Det var mine fem titler fra denne uge. Men som en lille bonus har jeg taget en ny biografi af og om Per Allan Jensen med. For det er da svært at hoppe over titlen "Fra Horsens til Himalaya: Del 1: Vendepunktet". Der er planlagt tre bøger, som følger forfatterens liv fra 1983, hvor han tager orlov og drager ud i verden. 

Af de forhåndsreserverede titler er der tre styks. 

Den første af dem er en sportsnostalgisk omgang. Michael Kjærbøl har skrevet "Bogen om Sportslørdag", som fortæller om både programmets historie og engelsk fodbold i 70erne og 80erne. Man bør måske investere i en lille gong til at understøtte læsningen. 

I en noget anden boldgade, omend den selvfølgelig også er tilbageskuende, er Søren Ulrik Thomsens selvbiografiske essay "Store Kongensgade 23". Titlens adresse tilbragte han kun et år i i sine unge år, men den blev alligevel et udgangspunkt for fremtiden - og det er blevet til en bog for dem, som gerne vil læse om mennesker, der har noget på hjerte. 

Til sidst står den på tysk musik - Peter Wicke står bag bogen "Rammstein - en musikalsk damphammer". Den følger bandet helt fra starten og op til nu og er den første af sin slags på dansk, så en god nyhed for de mange Rammstein-fans derude. 
 

Materialer