Fra Sommerfuglen til Krokodillevogteren

19.01.17
2016 bød ikke kun på de samme gamle navne – Vibeke har fundet årets fem bedste debutanter på krimiområdet.

Vibeke er en af de drivende kræfter bag landets største krimi-arrangement, og hun har fingeren på pulsen. Den årlige krimimesse i FÆNGSLET samler nemlig både de gamle, garvede hunde og de unge, sultne. Her har hun kigget på årets krimi/spændings-udgivelser og fundet de fem debutanter, du ikke skal gå glip af. Det er ikke alene gode bøger, det er også bøger, der hvisker løfter om alt det, der måtte komme fra forfatteren hånd fremover.

Rækkefølgen er ikke prioriteret, men derimod meget bibliotekarisk opstillet, læs: alfabetisk. 

Top 5 - Fem flotte krimi/spændings-debuter i 2016.

Katrine Engberg: Krokodillevogteren

”Krokodillevogteren af Katrine Engberg er en original Københavnerkrimi med et raffineret plot og en følsom detektiv”, skrev Rebekka Andreasen på sin blog, Vild med krimi - klik her for at besøge den, og hun var ikke den eneste, der var begejstret. Engbergs krimidebut blev rost af mange og helt fortjent, for det var en fornøjelse at læse den. I Krokodillevogteren bliver kriminalbetjent Jeppe Kørner sammen med makkeren Anette Werner sat til at efterforske drabet på en unge kvinde, men modsat langt de fleste politimænd i moderne krimi er Jeppe følsom og blød. Og det gør ham bestemt til en interessant person at lære at kende.

Jürgen Klahn: Sommerfuglen

Jürgen Klahn er aktiehandleren, der blev krimiforfatter, men forfatter blev han nu ikke med romandebuten, for Klahn har tidligere skrevet mange noveller. I Sommerfuglen møder vi drabsefterforsker Jesper Frank, der skal opklare drabet på den smukke Kirsten Vedell, som måske har være udsat for et hjemmerøveri.

Klik her for at gå til forfatterens hjemmeside, her kan man bl.a. læse om hans favoritter. Jeg blev glad for at se, at vi deler en fælles begejstring for Steen Langstrup: ”Stikker ligger højt i min top ti over alle tiders læseoplevelser, fordi Steen Langstrup skærer ind til benet”.

Morten Remar: AMOK.

Morten Remar vil af mange være kendt for sangen om Jonathan, og måske siger efternavnet Remar også ældre krimilæsere noget, for Morten er søn af Frits (Remar), der var en meget anerkendt krimiforfatter i sin tid. AMOK er en ægte gangsterroman, både sjov og velskrevet. Og ond. Mest ond. Jeg nød at læse den. Den foregår i restaurationsbranchen og handler primært om den hårdkogte og kyniske kok Adam Brandt. Interessant, hvad de danske stjernekokke mener om romanen, for Remar skåner just ikke miljøet…

 

Nina von Staffeldt: Frosne beviser

Frosne beviser er en spændende - uden at være hæsblæsende - miljøkrimi, hvor vi lærer Sika Haslund at kende. Hun er netop vendt tilbage til Grønland efter mange år i Danmark, og nu er hun ansat som kommunikationskonsulent i Go Greenland.

Frosne beviser er en meget fin debut fra den grønlandske provins. Forfatteren taler ikke Grønland hverken op eller ned, og i en mailveksling med hende skrev hun, at hendes pointe også har været at skrive romanen ‘indefra og ud’ i stedet for ‘udefra og ind’. Og så er det rigtig fint med en bog, hvor den grønlandske ramme ikke kun er med som et eksotisk pift, som en grønlandsk anmelder skriver.

Forfatteren fortæller at hun ihærdigt skriver på en efterfølger. Den glæder jeg mig til.

Louise Stigsgaard: Natten er fuld af lys

Denne debut tager efter min mening prisen for at have den smukkeste titel. Meget smuk og stemningsfuld. Og netop stemningen i især Beirut er forfatteren eminent til at beskrive. Under læsningen var jeg flere gange ved at pakke kufferten. I bogen møder vi journalisten Sara Skarsgaard, der bliver bedt om at dække sagen om mordet på sin tidligere elsker. Forfatteren har som journalist dækket både Mellemøsten og USA. Som læser mærker man tydeligt hendes kendskab til Libanon. Jeg forestiller mig, at mange yndere af Puk Damsgaards bøger vil læse med her.

Materialer