Fra kuglepen til den flyvende hvalros

15.08.21
Jette S. F. Holst fortæller om ugens nye film og tegneserier

Lyt til ugens podcast her (eksternt link)

Ugens første tegneserie har en helt fantastisk titel ”Dr. Feynman og den flyvende hvalros” og er tegnet af Thomas Pålsson. Historien er skabt i forbindelse med en udstilling og er nu udkommet i bogform. 
I en forunderlig skabelses- og dannelsesrejse udforsker hovedperson – Dr. Feynman – verdens usete fænomener på ryggen af sin luftbårne følgesvend og får hjælp fra både fugle, blinde børn og forskere fra fortiden. 
De sort/hvide tegninger er fortættede fortællinger fra en anden verden. – et parallel univers, hvor freaks, fabeldyr og fænomener fra hverdagen kan blande sig til en helt ny virkelighed. 
Det er en udgivelse, jeg glæder mig meget til at se.

Også ”Ild” af Mikkel Ørsted Sauzet hører til de ordløse udgivelser. 
Set gennem øjnene af en ung mand, beskrives oplevelser i Bruxelles i starten af dette årtusinde. Fra ulovlige drum'n'bass-fester i en undergrundsklub, til en nedlagt kirke der er blevet hjemsted for immigranter og hjemløse.
Lektøren kalder ”Ild” for en særdeles velfungerende visuel fortælling og tegnekunst på højt fagligt plan. Historien fortælles helt uden dialog, og de detaljerige tegninger, der er udført med helt almindelig kuglepen, rummer masser af smukke bygninger, kaotiske menneskemængder og livagtige hænder. 
Det lyder bestemt også interessant.

Tatiana Goldberg er én af mine yndlingstegnere, og hendes serie om Kijara har jeg fulgt med i siden første bind udkom i 2017. Nu er vi nået til bind tre: ”Naids hemmelighed”
Historien udspiller sig i en dystopisk nær fremtid, hvor Kijara, der er et genetisk modificeret individ, har lagt sin kriminelle fortid bag sig. Nu arbejder hun for politiorganisationen PURGE, men på grund af sin baggrund har hun svært ved at blive accepteret af sine kolleger. Her i ”Naids hemmelighed” opdager hun dog, at hun ikke er den eneste med en fortid.
Tegningerne er farvestrålende, men formidler samtidig overbevisende det dystre univers. Og så er jeg vild med personerne, der har masser af psykologisk dybde, samtidig med at historien er spændende og med masser af fremdrift.

Fra en dystopisk fremtid tager vi til en snusket bar dybt inde i Sydamerika. ”Far South” er skrevet af Santullo og tegnet af Leandro Fernandez.
Her lever den fåmælte bartender Montoya sit stille liv, mens en række mennesker driver ind og ud af baren.
Lektøren kalder ”Far South” for en stilsikker og velfortalt novellesamling om ondskab og retfærdighed, som man suges ind i fra første side. Stregen er simpel og stemningsfuld, og får læseren til at føle sig hensat til det vilde vesten, tilsat eksotiske elementer. 
En lækker udgivelse, som pirrer nysgerrigheden og skaber lyst til mere.

Ugens sidste tip er ”Sangen, vi ikke kendte” af Christer Bøgh Andersen
Jannick bor sammen med sin mor og sin indadvendte og lidt anderledes bror Nis i en lille by uden for Aalborg i 1990. Hans søster har boet i Paris i et år og kommer nu hjem. Søsteren er ret utilpasset i det provinsielle miljø, og da hun uanmeldt har taget en veninde med hjem, bliver der vendt op og ned på hverdagen i det lille hjem.
Som i Christer Bøgh Andersens første udgivelse ”Den forfinede klunser” er fokus på helt almindelige mennesker. Historien er realistisk og ægte, og tegningerne fanger miljøet perfekt med sine hverdagsagtige, nedtonede farver. 
Lektøren kalder ”Sangen, vi ikke kendte” for en glimrende tegneserie, der kunne handle om os alle sammen. Så den er også røget på læselisten.

Der var desværre ingen film i denne uge.