Fra internettets ikke-svar over lokale præstehistorier til strikket Halloween

21.10.21
Hver uge fortæller bibliotekar Janus B. Andersen om den nye faglitteratur. I denne uge kommer vi både omkring internettets ikke-svar, lokale præstehistorier og strikket Halloween.

Lyt til ugens podcast her (eksternt link)

Velkommen tilbage til det bibliotekariske arbejdsbord - som sædvanlig er det her, jeg bestiller nye bøger inden for faglitteraturen og fortæller lidt om dem, jeg finder spændende - og dem, som I finder spændende. Og ligesom sidste uge har der været en del forhåndsreserveringer på de bøger, jeg har bestilt, så fordelingen er lidt ujævn - og den kommer vidt omkring: omkring internettes ikke-svar, lokale præstehistorier, investeringer, Rom, halloween, franske familieintriger, dagbog fra hospitalet, en tur med politiet og en fortælling om depression. 

Jeg har selv trukket to bøger op af bunken. 

Den ene er lokalt funderet, så der er faktisk allerede reserveringer på, men jeg nu nu alligevel, at den fortjener at komme lidt længere frem i spotlightet. Det er Gudmund Rask Pedersen, der har skrevet en ny bog med titlen "Nær Vær", som jeg personligt må klukle lidt af på grund af dens underfundighed. Det er nemlig, som undertitlen fortæller "præstehistorier og livsfortællinger fra egnene omkring Vær". Bogen er bygget op efter kirkens højtider og er et tilbagekig på de tre årtier, hvor Rask Pedersen har været præst i Vær og Nebel sogne. Og forfatteren får ros for sin fortælleevne, så det er også en bog, der rækker ud over det lokale. 

I en helt anden boldgade er mit øje blevet fanget af Malene Rydahls bog "Svar udbedes: kunsten at svare og forstå, hvorfor andre ikke svarer" - for vi har nok alle prøvet at sende en meddelelse ud i den digitale æter uden nogensinde at få svar. Min overfyldte indbakke viser også tydeligt, at jeg har prøvet at være den, der ikke fik svaret. Rydahls bog rummer både gode råd og konkrete værktøjer, og så synes jeg altid, at det er lidt spændende med bøger, der diskuterer, hvordan vi forholder os på de her områder, hvor den gode tone simpelthen ikke er etableret endnu, og vores forventninger kan være vidt forskellige. 

Det var mine valg i denne uge. Jeg har skåret lidt i de forhåndsreserverede titler og er endt med otte stykker, hvor du nok kommer til at stå lidt i kø for at komme til at læse dem. 

Den første på den liste er Peter Øvig Knudsens "Jeg er hvad jeg husker: efter elektrochokket: mellem mirakler og mareridt". Der er altid efterspørgsel på en ny Øvig Knudsen-bog, og det er da også tilfældet her. Denne gang er emnet ham selv og hans kamp med depressionen, hvilket førte til bl.a. elektrochokbehandlinger - og det er, hvad han fokuserer på her: historien bag, fordomme, virkeligheden. 

Og hvis vi bliver i området med sygdom, så har folk også opdaget Ulf Hørlyks bog "Akutlægens dagbog: hvad jeg lærte om mig selv, mens jeg forsøgte at redde andre". Hørlyk er akutlæge og fortæller om sin oplevelse af Covid19-pandemien - hvordan den påvirkede ham som både læge og menneske. Så en bog for dem, som gerne vil under huden på mennesker, der må træffe tunge beslutninger. 

En tredie biografi handler om Henrik Oryé, skrevet af ham selv og Jakob Fälling: "I politiets frontlinje: terror, gadekrig og durumruller". Oryé er ledende politimand og fortæller her om sine oplevelser, blandt andet i forbindelse med angrebet på Krudttønden. Den type kig ind i politiets maskinrum er som regel interessante og trækker en del læsere, så den her skal der nok også bliver efterspørgsel på. 

Og en fjerde og sidste biografi er der også blevet plads til på listen: "La familia grande" af Camille Kouchner. Hun voksede op i en kendt, parisisk familie - en priviligeret opvækst, der med ét slag blev ændret, da hendes bror anklagede deres stedfar for seksuelle overgreb. Det kunne godt lyde ugebladsagtigt, men bogen anmeldes blandt andet som levende og poetisk, så jeg tror, den vil finde læsere blandt et bredere udvalg end det. 

Nu bevæger vi os væk fra biografierne og ud i nogle af alle de andre emner, biblioteket kan byde på. Og her har Jens Balle føjet en ny bog til et emne, der er oppe i tiden, nemlig investering. Hans bud på den rette måde at gøre det på hedder "Når hulemænd investerer: køb, slap af, og bliv rig" og får følgende vurdering af lektøren: "Forfriskende sympatisk investeringsguide" - så det lyder som et godt sted at starte med at supplere pensionsopsparingen. 

Andreas Viestad byder på "En middag i Rom" - for alle med bare en smule interesse i byen Rom og mad. Viestad tager udgangspunkt i et måltid på restaurant “La Carbonara“ og folder derfra sin historie ud og fortæller, hvordan mad og smag har påvirket os gennem tiden. Og så skulle "En middag i Rom" rumme den måske mest autentiske opskrift på pasta carbonara. Så der er noget, selv om man måske ikke er rejselysten. 

Og så slutter vi af med halloween. Thea Rytter, der har flere bøger stående på vores hobby og håndarbejde-hylder, har denne gang begået "Strikket halloween". Så hvis man vil i stemning med græskar, kranier og andet godt, så er det med at finde garnet frem og komme i gang. 
 

Materialer