Fra hus til hus af Kristín Marja Baldursdóttir

Fra hus til hus af Kristín Marja Baldursdóttir

07.11.14
Det er en humoristisk roman fuld af sjov og ballade. Forfatteren sætter fokus på den klassiske islandske litteraturs kvindeskikkelser og på klasseforskelle.

29-årige Kolfinna flytter ind hos sin mor efter et brudt parforhold. Uden arbejde, uden uddannelse og nu også uden kæreste har Kolfinna ramt bunden. Heldigvis hjælper veninden Matthildur (enlig mor til 3) lidt på vej ved at lade Kolfinna overtage sine 4 ugentlige sorte rengøringsjobs mens hun er på barsel med sit tredje barn.

Rengøringshjælpens vandring fra hus til hus sætter en udviklingsproces i gang for smukke Kolfinna. Den gamle dame med de to katte, advokaten, molekylærbiologen og operasangerinden giver Kolfinna en nøgle til deres hjem lader på hver sin måde Kolfinna involvere sig i deres liv. Hun får snust til både malerkunst, opera og forskning, men tilbage står alligevel det spørgsmål, som hun gerne vil stille til den gamle dame: "Hvad er et smukt liv?"

Det er en humoristisk roman fuld af sjov og ballade. Selv om Kolfinna ikke er en Salka Valka-figur får forfatteren sat fokus på den klassiske islandske litteraturs kvindeskikkelser, og der er fokus på klasseforskelle.  Den karikerede persontegning er en del af af humoren, som eksploderer i et crescendo til sidst. En vild og overraskende slutning på romanen sætter punktum for en fantastisk læseoplevelse.

Materialer