Fodbold, science fiction og film baseret på virkelige hændelser

09.07.21
Hver uge anbefaler Jette S. F. Holst nyindkøbte film og tegneserier i bibliotekspodcasten Friske Faustnumre

Lyt til ugens podcast her (eksternt link)

Vi starter med tegneserierne, som denne uge byder på fodbold, science fiction og spænding.

Den norske tegneserietegner Frode Øverli er en flittig herre. 
”Da Pondus mødte Beate” er bind 23 i serien om den fodboldtossede Pondus og hans families og venners dagligdag med og uden fodbold og sex. 
Nummer 9’s anmelder kalder serien for Underholdning med stort U og roser Øverli for at være en eminent humorist og observatør.

”Modstandskamp” er skrevet af Sylvain Runberg og tegnet af Serge Pellé, og er tredje bind i science fiction serien ”Orbital”.
Serien udspiller sig i det 23. århundrede, hvor rumstationen Orbital er den konfødererede magts centrum samt en åbning mod andre rumtider og base for Det Interplanetariske Diplomatbureau (IDB), der forsøger at opretholde freden mellem de næsten 800 forskellige verdener.
Vi følger IDB-agenterne Mezoke og Caleb, som denne gang må navigere i politiske intriger, attentater og anklager om forræderi.
Jeg er vild med serien, der af flere betegnes som en arvtager til ”Linda og Valentin”-serien. ”Orbital” er dog mere dyster og kompleks, og så er Serge Pellés realistiske og detaljerige streg en fryd for øjet.

Ugens sidste tegneserie er 12. bind i serien ”Lady S”. Her bliver en motorcyklist offer for en ulykke i det nordøstlige Mexico. I hans bagage findes nogle mærkelige hætteglas, hvis indhold forårsager en epidemi. Samtidig bliver Helena Chambers fra C.I.A. afpresset, da hendes søn er kidnappet - mon der er sammenhæng mellem disse to begivenheder?
De første bind i serien var skrevet Jean van Hamme, men ”Magtbalance” er både tegnet og skrevet af Philippe Aymond. Begge leverer varen, og ”Lady S” er en rigtig veludført spændingsserie.

Der var desværre ingen film i denne uge, så i stedet har jeg kigget lidt på et par nyheder på Filmstriben.

Det er ikke så ofte, jeg ser tjekkiske film. Dog er jeg vist nødt til at se ”The Painted Bird” fra 2019.
Her tvinges en ung jødisk dreng, efter sin tantes død, til at klare sig selv under 2. Verdenskrig i en verden styret af had, frygt og vold. Da krigen endeligt er forbi, erstattes hans kamp for overlevelse af en helt anden kamp - kampen for at genfinde sin sjæl og sig selv. Filmen beskrives som en rå, rystende, hjerteskærende og overvældende beskrivelse af et Østeuropa i krig, og den bygger på Jerzy Kosinskis selvbiografiske roman ”Den bemalede fugl” fra 1966.

Mindre grum er den næste film, ”Misbehaviour” fra 2020. Miss World-konkurrencen skal afholdes i London i 1970. Det ser den lokale kvindebevægelse som sin store chance for at skabe opmærksomhed om kampen mod patriarkatet. På rollelisten ses navne som Keira Knightley, Jessie Buckley og Greg Kinnear, mens instruktøren Philippa Lowthorpe kendes fra bl.a. tv-serier som ”The Crown” og ”Call the Midwife”. Det lyder da underholdende.
 

Materialer