Fodbold, kønsskifte og fremtidens araber

23.04.21
Lyt med når Jette S.F. Holst præsenterer nye film og tegneserier.

Jeg er endnu en gang dykket ned i de nyindkøbte film og tegneserier på bibliotekets hylder for at præsentere de bedste for jer. Her kommer mine tips til ugens friske faustnumre.

Jeg lægger ud med filmene, som i denne uge byder på lidt af hvert, lige fra pølser og racisme over Nordmakadonsk drama til fodbold og kønsskifte.

Men vi starter i Palæstina med den underholdende, velspillede og intelligente komedie ”Tel Aviv on Fire”.
Den fiktive tv-serie "Tel Aviv on Fire" er en palæstinensisk soap opera, som produceres i Ramallah - handlingen foregår umiddelbart før Seksdageskrigen i 1967. I filmens nutid bliver dagdriveren Salem tilknyttet produktionen af tv-serien. Først som assistent og sidenhen som manuskriptforfatter. Men Salem er ikke nogen erfaren manuskriptforfatter, så han må hente inspiration. Blandt andet hos den israelske soldat Assi der bestyrer en kontrolpost, som Salem dagligt passerer. Kan det lykkes for Salem, at finde et fællesskab med en mand "fra den anden side" og kan tv-serien måske være med til at samle to meget splittede folkeslag?
"Tel Aviv on Fire" har vundet et hav af priser internationalt, og instruktøren Sameh Zoabi er også kendt fra filmen ”Idol”, som han skrev manuskriptet til, og som er tilgængelig for lån både på biblioteket og Filmstriben.

Fra Palæstina fortsætter vi til et Nordmakadonsk drama, der blander socialrealisme med satire og feminisme.
”Gud eksisterer, hendes navn er Petrunya” handler om den 32-årige Petrunya der er single, arbejdsløs historiker og stadig bor hjemme. Da hun søger et job, som sekretær, får hun afslag, fordi at hun er så grim, at den kommende chef slet ikke gider have sex med hende! Midt i al mismodet bliver Petrunya vidne til et religiøst optog, hvor en præst efter en gammel tradition smider et kors i floden, og en gruppe mænd skal så kæmpe om at samle det op. Petrunya beslutter sig for at hoppe i vandet, og det lykkes hende at få fat i korset. Men det må en kvinde jo ikke! Så Petrunya tages med på politistationen og et absurd drama folder sig ud.
Bo Green Jensen roste filmen i Weekendavisen, hvor han kaldte Petrunya for ”en heltinde til tiden, der sprænger skabelonen og knuser alle de gamle modeller i en film, som åbenlyst kommer fra hjertet”.

Og så kommer vi til pølserne.
Danske Ulrich Thomsen, som har spillet med i film som ”Erna i krig”, ”Vor mand i Amerika” og ”Blinkende lygter” for blot at nævne et par stykker, har både skrevet og instrueret ”Gutterbee”. En kulsort komedie fyldt med Anders Thomas Jensen-agtige dialoger, og absurd samfundssatire.
I den meget lille amerikanske by Gutterbee sker der ikke det store. Byen er ved at blive affolket og der er primært gamle mennesker og racister tilbage. Mike løslades fra fængslet og vender tilbage til Gutterbee. Her møder han tilflytteren, tysk-amerikaneren Edward, der elsker pølser. Og sammen begynder de to at udfolde ideen om en pølserestaurant! Men det kan godt være svært i en lille amerikansk by hvor racisme, homofobi og generel intolerance mod alt nyt regerer.

Ugens sidste film er den danske ”En helt almindelig familie”.
Filmen udspiller sig i slutningen af 1990'erne, hvor en lille dansk kernefamilie bestående af far Thomas, mor Helle og de to børn Caroline og Emma bliver sprængt til atomer, da far Thomas fortæller, at han vil skifte køn. Det betyder store ændringer for børnene, som skal vænne sig til at deres far flytter, og nu er en kvinde ved navn Agnete.
Filmen er instrueret og skrevet af Malou Reymann, og tager udgangspunkt i hendes egen opvækst. Historien fortælles gennem den 11-årige Emmas øjne, som spilles fremragende af Kaya Toft Loholt. Også Mikkel Boe Følsgaard har fået ros for rollen som Thomas/Agnete, og ”En helt almindelig familie” blev generelt rigtig godt modtaget af anmelderne.

Det er også blevet til et par tegneserier i denne uge.

Måske kender du allerede Riad Sattoufs selvbiografiske tegneserie i tre bind, ”Fremtidens araber”?
Nu er der udkommet et bind fire, som dækker årene 1987 til 1992.
Lille Riad er blevet ni år gammel, og teenageårene står for døren. Noget der ikke bliver nemmere af, at han er splittet mellem sine to kulturer – fransk og syrisk – og at hans forældre ikke længere kan komme overens. Hans far er rejst alene til Saudi-Arabien for at arbejde og vender sig mere og mere mod sin religion. Hans mor støtter ikke længere sin mands religiøse drejning og er vendt tilbage til Bretagne med børnene. Men pludselig er hele familien nødt til at tage tilbage til Syrien.
Der kommer i alt 6 bind i serien, og forlaget kalder bind 4 for seriens orgelpunkt, på grund af de afsløringer der kommer for dagen heri.

Dagens sidste tip er Bob de Moors ”Barelli – på Nusa Penida”, en charmerende og humoristisk tegneserie om politikommissær Moreau og skuespilleren Barelli, som skal finde en farlig sabotør på en plantage i Nusa Penida. Første del af ”Barelli – på Nusa Penida” udkom i 2020, men nu får vi afslutningen på den humoristiske historie.

Og med disse ord siger jeg tak for denne gang.

Titlerne kan bestilles via kontaktsiden på horsensbibliotek.dk, og du er også altid velkommen til at ringe eller maile til biblioteket.

Mit navn er Jette Holst. Jeg håber vi høres ved …

Materialer