Fare! og andre science fiction-noveller af Arthur Conan Doyle

Fare! og andre science fiction-noveller af Arthur Conan Doyle

12.02.15
Underholdende blanding af røverhistorier og seriøsitet fra Sherlock Holmes skaber.

Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) vil af de fleste være kendt som Sherlock Holmes skaber, men han var en yderst flittig forfatter, som også skrev meget andet. Da han levede i en periode, hvor science fiction som genre var i vild vækst, skrev han naturligvis også historier her, og det er blandt disse, at Niels Dalgaard har udvalgt og oversat samlingens 9 noveller og ene kortroman.

Hvis man håber på science fiction fyldt med rumskibe, tidsrejser og aliens, bliver man skuffet. ACD’s science fiction handler mere om ukendte dyre- og plantearter og opdagelser som elektricitet, flyvemaskinen og undervandsbåde, krydret med lidt metafysik.

Novellerne er generelt velskrevne og underholdende, og i Niels Dalgaards glimrende oversættelse mærker man ikke de efterhånden mange år på bagen fortællingerne har. Naturligvis føles det ikke som science fiction for en nutidig læser, når ACD i titelnovellen lader u-både spille en altafgørende rolle i en krig mod England, og flere af de spørgsmål, man dengang havde vedrørende atmosfæren og dybets mysterier, giver historier som ”Rædslen fra højderne” og ”Maracot-dybet” et bud på, som vi i dag snarere ser som fantasy.

Alligevel fungerer langt de fleste af historierne i dag, fordi de i bund og grund er spændende fortællinger, og flere af dem har også et humoristisk islæt, som efterlader læseren med smil på læben.

Materialer