For enden af perronen af Hanne Richardt Beck

05.12.18
Peter, Ellen, Agnes og Gunilla går i 9. klasse i 1982.

Ellen er forelsket i Peter; Peter er forelsket i Agnes og Gunilla skuer ud over klassen for at finde det mest komfortable tilhørsforhold. De fire unge er netop begyndt i 9. klasse på en katolsk privatskole på Østerbro i 1982.

Ved romanens begyndelse står den midaldrende døddrukne Peter for enden af perronen og overvejer at kaste sig ud foran det næste tog. Året er 2017, og Peter fører hele romanen igennem samtaler med TIDEN. Disse samtaler giver forfatteren mulighed for at komme med politiske kommentarer til samfundsudviklingen fra 80’er frem til i dag. Kapitlerne med Tids-samtalerne skifter med kapitler hvor vi følger de fire unge menneskers liv.

Peter vokser op i Charlottenlund som yngste søn i en rig fabrikant-familie. Peter er meget dygtig til at tegne, og han har absolut ingen intentioner om at indtræde som medarbejder i familievirksomheden. Ellen vokser op i en fattig familie hvor moderen er psykisk syg og faderen havnearbejder. Hun er en meget sød, ansvarsfuld og dygtig pige, som alt for tidligt får ansvar for familiens ve og vel. Ellen uddanner sig til sygeplejerske, og hun ønsker sig brændende et helt almindeligt liv med mand og børn. Ellen og Peter gifter sig, men Peter trives ikke med sit ingeniørstudie. Han vil gerne kunne leve af sin kunst, men hverdagen fyldes af opture og nedture kombineret med et alt for højt alkoholforbrug.

Portrætterne af de fire venner, som vokser op med meget forskellig baggrund, tegner et fint tidsbillede af Danmark. Agnes vokser op i en akademikerfamilie med en grundlæggende humanistisk holdning til livet, men Gunilla vokser op hos en enlig mor. Fire helt forskellige synsvinkler på samfundet, udviklingen, værdierne og samtidig en meget underholdende roman.

Materialer