En satirisk superhelt og film fra hele verden

22.06.21
Lyt med når Jette S. F. Holst hver uge præsenterer nye film og tegneserier.

Lyt til denne og andre episoder af Friske faustnumre: Nye film og tegneserier ved at klikke her. 

Det er blevet den tid på ugen, hvor jeg dykker ned i de nyindkøbte film og tegneserier på bibliotekets hylder for at præsentere de bedste for jer. Her kommer mine tips til ugens friske faustnumre.

I denne uge blev det til fire film, der tager os med til 2. verdenskrigs Rusland, seriemord i Los Angeles i 1990’erne, en walisisk reporter i Ukraine og et brasiliansk drama om kvindeliv og bristede drømme.

"The final stand" er en krigsfilm, som man lavede dem i "de gode gamle dage", hvor kærligheden til fædrelandet får soldaterne til at gå igennem ild og vand. Filmen er skrevet og instrueret af Vadim Shmelyov, der ikke umiddelbart er kendt i Vesten, men har instrueret en del russiske tv-serier. Historien udspiller sig i oktober 1941. De tyske styrker er truende tæt på Moskva, og for at vinde tid, sendes en deling meget unge kadetter, der endnu går på infanteri- og artilleriskoler til fronten for at stoppe de tyske tanks. Filmen er baseret på virkelige hændelser, og tidsbilledet er fint realiseret, mens de mange træfninger er spændende og brutale. Lektøren roser ”The Final Stand” som en underholdende krigsfilm i den mere kulørte ende. Personligt var jeg rigtig begejstret for filmen ”Stalingrad” fra 1992, som ser krigen med tyske øjne, så jeg glæder mig til at se krigen fra russisk side også.

Fra Moskva tager vi til Los Angeles i 1990 i filmen ”The Little Things”.
En seriemorder, der myrder unge kvinder, er løs i byen, da vicesherif Joe Deacon, der tidligere var ansat i Los Angeles som drabsefterforsker, ankommer for at hente noget bevismateriale i forbindelse med en anden sag. Deacon har tidligere jaget en seriemorder, som aldrig blev fanget, og det gav ham et sammenbrud. Nu ser han en parallel til den gamle sag i de nye mord, og han begynder at hjælpe LA-betjenten Jim Baxter i efterforskningen. Så dukker der en mistænkt op. Men er det den rigtige eller ønsker Deacon og Baxter bare, at det er den rigtige morder de er på sporet af? ”The Little Things” har ikke færre end tre Oscarvindere på rollelisten, og både Denzel Washington, Rami Malek og Jared Leto brillierer i filmen, der også giver en yderst stemningsfuld skildring af Los Angeles anno 1990, og generelt er solid underholdning. John Lee Hancock skrev ”The Little Things” tilbage i 1993, og set i bagspejlet er filmen et forvarsel om David Finchers ”Se7en” fra 1995. Hancock kendes også for film som ”The Blind Side” med Sandra Bullock 2009 samt ”The Founder” med Michael Keaton fra 2016.

I ”Den sorte jord” er vi tilbage i 1933. Den unge walisiske journalist Gareth Jones har fået et interview med Adolf Hitler i kassen. Nu går han efter at få et med Stalin, for Jones vil vide, hvordan det er lykkedes for kommunist-staten af gennemføre en omfattende modernisering af landet og hæren. Det lykkes for Jones at komme til Sovjetunionen, hvorfra spor leder ham til Ukraine, og her bliver han vidne til ubegribelige grusomheder. Filmen er baseret virkelighedens Garath Jones, og er ifølge lektøren et fremragende, gruopvækkende og basalt spændende historisk drama, som samtidigt rent visuelt er en lækkerbisken. Skuespillerne med James Norton i hovedrollen er sublime, og så er filmen et vigtigt vidnesbyrd om grusomme hændelser som vi aldrig må glemme. ”Den sorte jord” er instrueret af Agnieszka Holland, der bl.a. har instrueret afsnit i tv-serier som ”House of Cards”, ”Treme” og ”The Killing”.

Ugens sidste film er den brasilianske ”Søstrene Gusmãos usynlige liv”, som er instrueret af Karim Aïnouz. Søstrene Guida og Euridice elsker hinanden højt, men har forskellige mål i livet. I Guida bobler ungdommens energi, og hun sniger sig ud om natten for at danse og stikker af med en græsk sømand. Da hun skuffet og højgravid vender hjem i 1951, slår hendes far hånden af hende. Modsat er Euridice forsigtig af temperament og en dygtig pianist, som drømmer om en konservatorie-uddannelse, men bliver gift med en mand, der er næsten lige så dominerende som faren. Filmen følger søstrene i perioder af livet fra ung til gammel, og er en barsk, nærværende og vedkommende skildring af kvindeliv i en patriarkalsk verden. ”Søstrene Gusmãos usynlige liv” vandt Un Certain Regard Award-prisen på Cannes, ligesom den vandt fem Cinema Brazil Grand Prize og var nomineret til yderligere 11! Jeg har sat et stort kryds ved den.

Der var desværre ingen tegneserier i denne uge, men til gengæld kan du nu finde den finske tegneserie Batuman på eReolen. ”Batuman i liv og død” er tegnet og skrevet af Mari Ahokoivu. Hun fortæller i 3 korte episoder om en lidt trist Batuman, som ikke rigtigt er på bølgelængde med hverken Robin eller Kattedamen. Helt galt går det dog, da Batuman skal vælge kaffe på en smart café. Som beskrivelsen antyder, er historierne om Batuman til dels en parodi på Batman-figuren, men Batuman er dog lige så meget en satire over ensomheden og overfladiskheden i den moderne tilværelse, og indholdet formidles fint i Akohoivus elegante, minimalistiske streg.

Det var mine tips i denne uge. Forhåbentlig var der også noget for dig.

Mit navn er Jette Holst. Jeg håber vi høres ved …
 

Materialer