Skamskudt af Tor Even Svanes

En overraskende isthriller - Skamskudt af Tor Even Svanes

20.06.17
Ene kvinde på en båd fyldt med mænd. Og en jagt, der bliver mere og mere blodig.

Nogle gange er det den lille, skæve vinkel, der bryder lyset på en helt særlig måde og fanger øjet. Det er i al fald tilfældet med Skamskudt af Tor Even Svanes, der fortæller historien på en helt anden måde, end jeg forventede.

Vor hovedperson er en ung kvinde - uddannet dyrlæge og udpeget som inspektør på et fangstskib, der skal til Grønland. Her skal hun overvåge jagten på sæler og sørge for, at den foregår under ordentlige forhold. Det foregår selvsagt på et en båd fyldt med mænd.

Set-uppet er klassisk - det er meget forskellige livssyn, der mødes, og vor hovedperson er klart i mindretal overfor en gruppe mænd, hvis levebrød kan afhænge af hendes rapport. Virkeligheden er aldrig så ren og ligetil, som tal i en rapport - sældrabene skaber deres egen fremdrift i de mænd, der står for dem, og der er en ubehagelig undertone fra første færd. Truslerne svømmer uset lige under overfladen.

LÆS MERE: Interview med Jensen & Dalgaard, der har udgivet Skamskudt

Skamskudt er en "isthriller", fortæller et forsidecitat fra Aftenposten os - og med det følger nogle forventninger. Især til, hvordan bogen vil være skrevet. Og det er der, Svanes overrasker læseren; han smutter omkring den forudsigelige tone og formår at fortælle en historie, der er spændende som en thriller, men samtidig giver én en masse usagt at arbejde videre med.

På overfladen er Skamskudt som en rigtig god lavbudgetsfilm - den er ikke prangende, men den er fortalt med en indespændt energi, som holder læseren fast til sidste side (og det er en kort bog, så det er uden problemer muligt at læse den i én omgang - så du skal måske ikke starte på den en sen aften). Men det, der virkelig får den under huden, er stemmen - korte, fragmenterede kapitler, der springer i tid og oplevelser, mens den unge dyrlæge bliver underlagt mere og mere pres. Jeg ville have forsvoret, at den fremgangsmåde ville skabe den effekt - men sådan er det. Svanes snyder forventningerne og fortæller en historie, der bliver ved med at spjætte i hovedet efter endt læsning. Som en sæl, der bliver kroget, inden den er død.

 

Materialer