En mand der hedder Ove af Frderik Backman

10.11.14
Det er en herlig humoristisk roman om hvordan snæversyn og intolerance kan brydes af kærlighed og gåpåmod.

Ove er 59 år og den sureste, mest selvretfærdige og bitre Svensker jeg har læst om i litteraturen. en-mand-der-hedder-ove_236240Han kører Saab, er ordentlig og regelret på alle måder. Han mener også at alle andre mennesker skal følge de regler, som Ove lever efter, og han holder sig ikke tilbage med at "lege politimand" så snart han observerer, at en regel er blevet overtrådt.

Sonja, Oves elskede kone gennem 40 år er død ½ år før romanens begyndelse, og Ove gør forberedelser til at tage sit eget liv på en ordentlig og renlig måde. Det mislykkes for ham den ene gang efter den anden bl.a. fordi han bliver forstyrret af en energisk lidt påtrængende højgravid iransk kvinde. Hun er flyttet ind på villavejen sammen med sin mand og 2 små piger på 3 og 7 år.

Det er en herlig humoristisk roman om hvordan snæversyn og intolerance kan brydes af kærlighed og gåpåmod. Jeg har grinet og grædt mig igennem denne roman, og hvis jeg skal sammenligne læseoplevelse med noget må det blive "Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt". Romanen er allerede blevet en bestseller og oversat til 17 sprog.

Materialer