En kort og kæk gennemgang af vampyrens litterære vandring

09.03.20
I forbindelse med marts måneds blod-tema, kommer her en lille oversigt over vampyr-skikkelsens forvandling igennem litteraturhistorien. Vi er alle sammen med på, hvad en vampyr er. Det er sådan en, der drikker blod og har hugtænder. Men derefter begynder at det blive svært – for er de onde eller gode? Kan de tåle sollys? Og hvad med hvidløg?

I 1897 udkom Bram Stokers roman ”Dracula”.

Med denne roman blev vampyrskikkelsen flyttet fra folketroen ind i litteraturens verden. Bogen handler om Jonathan, hans forlovede og hendes veninde, hvoraf kun den forlovede formår at holde sig ude af vampyrernes klør og søge hjælp hos den belæste vampyrjæger, van Helsing. Bogen er interessant i et litteraturhistorisk lys, men er i sig selv unødigt lang og knudret. Måske forstår jeg bare ikke at værdsætte klassiske romaner. I Bram Stokers roman er vampyren symbol på al samfundets råddenskab. Vampyren er ulækker, grov og lumsk. Vampyr-skikkelsen minder læseren om at fastholde det etablerede, gode og stabile samfund. Det passer meget godt med at vampyr-figuren er hentet ud af folketro, som traditionelt blev brugt til at opdrage.

I 1922 blev ”Dracula” filmatiseret under titlen ”Nosferatu".

Filmen er flot på en gammeldags, gotisk skyggespils-agtig måde. Nogle af scenerne kender du måske, fordi de er klippet ind i musikvideoen til ”Under Preassure” af Queen. Men jeg vil lige advare: Det er en sort/hvid stumfilm leveret i et meget langsomt tempo og med komisk overdrevet skuespil. Sådan er det med film fra den gang, men alligevel!

Så springer vi frem til 1976

...hvor Anne Rice kommer med ”En Vampyrs bekendelser”. Den handler om Louis, som ejer en plantage i Louisiana i slutningen af 1700-tallet. Han møder Lestat, som er vampyr og som også forvandler Louis. Lestat lever af blod fra plantagens slaver, men Louis har forfærdelige samvittighedskvaler og forsøger at klare sig på dyreblod. Historien handler om Louis’ 200 år som vampyr og hans had-kærligheds-forhold til Lestat. Rice formår at beskrive vampyren som både skræmmende, ulækker og samtidig meget tiltrækkende og erotisk. Det helt nye i Anne Rice’ version af vampyr-figuren er, at vampyren nu har fået en samvittighed: Louis kæmper mod sin egen blodtørst. Vampyren er en slags tragisk helt, som stræber efter at gøre godt men forhindres i det af sin egen natur.

I 1994 kom filmatiseringen

...med store navne som Tom Cruise, Brad Pitt og Kirsten Dunst. Jeg husker den som fantastisk, da jeg så den første gang. Det er ikke rigtig det samme mere. Filmen er nu alligevel lettere at komme igennem end romanen, som i mine øjne er lang og tung – og den er kun første del af en længere serie.

I 2005 udkom Stephenie Meyers ”Twilight” i USA

Bogen slog ikke igennem i Danmark i starten, men da filmen kom i 2009, blev bogen et kæmpe hit. Meyers univers er langt mere lyst, uskyldigt og letlæst. Både bog, film og filmens skuespillere opnåede voldsom popularitet! ”Twilight” handler om den 17-årige Bella, som kommer til at gå i skole med den smukke og mystiske Edward Cullen. Han viser sig at være vampyr, hvilket betyder, at han er udødelig og dødsens farlig for Bella, hvis blod lugter bedre end nogen andens. Samtidig med at han længes efter at drikke hendes blod, de forelsker sig i hinanden.

Hos Stephenie Meyer er vampyren meget renskuret

Modsat Bram Stokers Dracula står vampyrerne i ”Twilight” for de klassiske værdier i samfundet såsom kristendom, monogami og kernefamilie. Det er Edward (ikke Bella), der står fast på ingen sex før ægteskabet. Forklaringen er, at Bella jo kun er et menneske med den begrænsede selvkontrol, som et menneske kan mønstre, imens han selv som vampyr har en næsten gude-agtig styrke og udholdenhed. Derudover er Edwards familie smukke, evigt unge og rige – alt hvad det moderne menneske længes efter! Ingen af de gamle symboler, som knytter vampyren til det beskidte og ukristne, er beholdt – de tåler både sollys og kors. Indtil videre slutter vampyrens litterære vandring her. Vampyrens roller er mangfoldige nu om dage. Der udkommer alt fra gys for voksne, over erotisk spænding, videre til romantisk YA-paranomal romance til søde børnebøger.

Tags
Materialer