En halv gul sol af Chimamanda Ngozi Adichie

12.09.07
Biafrakrigen hærgede alle landets nyhedsmedier i slutningen af 60'erne. Krigens meningsløshed og befolkningens smerte beskrives med intens indlevelse.

Jeg var blot en stor skolepige dengang avisbilleder fra biafrakrigen hærgede alle landets nyhedsmedier. De frygteligste billeder af sultende børn med opsvulmede maver, tændstikben og fluer i øjnene invaderede mit trygge vestlige middelklasseliv. Egentlig forstod jeg aldrig hvad konflikten gik ud på, kun at 1,5 millioner mennesker sultede ihjel. 

Men det gør jeg så sandelig nu efter læsningen af denne fremragende roman. Den kun 30-årige nigerianske forfatter har skrevet en roman om årene fra 1967-1970. Gennem et bredt socialt persongalleri fortæller Chimamanda Ngozi Adichie historie fra det moderne Afrika. Synsvinklen ligger mest hos den 13-årige houseboy Ugwu, hans herre universitetsprofessoren Odenigbo, hans kæreste Olanna og tvillingesøsteren Kainene. Det er en sansemættet skildring af livets forandrede vilkår for ibo-folket under borgerkrigen. Krigens meningsløshed og befolkningens smerte beskrives med intens indlevelse. Det er lige præcist det er er så fedt ved at læse romaner: du kan blive klog på hele verden på en indlevet, spændende og underholdende måde. Læs den, og du får en kæmpeoplevelse.

Materialer