Egetræer, tortur i Danmark, country musik og Himmelstormere

13.07.22
Én gang i måneden udgiver Horsens Bibliotek podcasten Friske Faustnumre, hvor bibliotekarerne Janus B. Andersen og Jette S.F. Holst med hjælp fra kollegaerne stiller skarpt på bibliotekets nyindkøb. De kommer vidt omkring, og denne gang handler det blandt andet om egetræer, tortur i Danmark, country musik og Himmelstormere.

Lyt til Friske Faustnumre her 

I Spotlightet - Skønlitteratur

Einspor, Henrik: Arresø
Løse Ænder 2022; 1. udgave; 100 sider (2. del af Mistet herredømme)
Anden del af et tilbageblik på en drengs opvækst ved Arresø i Nordsjælland - denne gang med fokus på skolen og kammeraterne. 

Scharbau, Irene: En sang for de levende
Indblik 2022; 1. udgave; 296 sider
København 2055. Klimaforandringerne har svitset kloden og gjort Norden til et yndet mål for klimaflygtninge fra Sydeuropa. IT-specialisten Chris har længe forberedt sig på en ødelæggende solstorm, og da den rammer skal det gå hurtigt, hvis vennerne skal reddes. 

Scarborough, Dorothy: Vinden 
Escho 2022; 323 sider
En ung kvinder flytter i 1880'erne til Texas. Langsomt begynder det hårde liv, og specielt vinden, at påvirke hende og vanviddet truer. En meget realistisk skildring af tid og miljø. 

Spufford, Francis: Det evige lys: roman    
Politiken 2022; 1. udgave; 324 sider
Fem børn dør under et bombardement i London i 1944. Hvordan ville deres liv være blevet, hvis de ikke var blevet dræbt? Det rulles ud i denne vidtforgrenede roman om børnenes drømme og håb i forhold til deres liv som unge, voksne og gamle. 

O'Leary, Beth: Roadtrip    
Flamingo 2022; 1. udgave; 425 siderHvordan overlever man et roadtrip i verdens mindste bil med sin ekskæreste, der ser uforskammet godt ud, hans irriterende ven, en søster, der skal pumpe mælk ud flere gange om dagen, og en fremmed mand, der konstant spiser hjemmelavede myslibarer? 

I spotlightet - Faglitteratur

Krogh, Tyge: Den skarpe eksamination: tortur i Danmark - og dens ofre
Gad 2022; 1. udgave; 352 sider
For interesserede i et mørkt kapitel af danmarkshistorien er her et gennemarbejdet værk om tortur i Danmark og dens ofre fra 1540 til 1837.

Tillitz, Frederik: Russerne kommer
Gad 2022; 1. udgave; 253 sider
Et nuanceret syn på optakten til Ruslands invasion af Ukraine i 2022. Bogen kan læses af alle, der ønsker en dybere indsigt i selvforståelsen hos tidligere sovjetrepublikker.

Mit køn
Praxis 2022; 1. udgave; 176 sider
Om det mylder af køn, der findes i naturen, om de biologiske processer, der styrer formering og kønsdannelse, og om den rolle, som køn spiller i menneskers følelsesmæssige og seksuelle behov.

Bak, Kirsten Sass: Ballader, skæmt og skillingstryk: fortællinger om dansk sanghistorie frem til 1900
Videncenter for Sang, Sangens Hus [2022]; 298 sider
Omhandler folkevisernes og balladernes historie i Danmark gennem mere end 500 år.

Togeby, Ole: Det står mellem linjerne: forudsættelser og underforståelser i sproget
Aarhus Universitetsforlag 2022; 94 sider
Sproget er mere indforstået og skaber flere misforståelser, end vi tror. Bogen her giver både eksempler og baggrundsteori for, hvordan vores kommunikation skaber problemer mellem afsender og modtager. 

I spotlightet - tegneserier

Stoker, Bram: Dracula - genfortalt og tegnet af Georges Bess
E-voke 2022; 200 sider
Historien om grev Dracula fremstilles her i graphic novel-format med stort grafisk fokus på horroren. En lettere tilgængelig indgang til en gotisk klassiker skrevet til voksne horror-fans.

Rochette, Jean-Marc: Ulven
Fahrenheit 2022; 102 sider
Graphic novel om hyrden Gaspard, der lever i tosomhed med sin hund i de franske alper. En dag opstår der problemer med en ung ulv, der vil tilkæmpe sig retten til bjerget og dets byttedyr. 

Speltens, Olivier: Skyggernes hær: Bind 1: Den russiske vinter 1942-1945
Faraos Cigarer 2022; Udgave 1; 96 sider
I slaget om Stalingrad kæmper de tyske tropper mod russiske styrker, og er høj grad også udfordret af den barske russiske vinter. Kom i streg og ord helt tæt på nogle af 2. verdenskrigs mest brutale krigshandlinger. 

Vianello, Lele: Argentina
E-voke 2022; 87 sider
Berlin. April 1945. Under de strengeste sikkerhedsforanstaltninger smugler Gestapo Adolf Hitler ud af den sønderbombede tyske hovedstad. Føreren skal i sikkerhed, så Det Tredje Rige kan genopstå. En kontrafaktisk grafisk roman for alle, som interesserer sig for tegneseriekunst, historie og spænding.

Cordurié, Sylvain: Sønnernes synder
Zoom 2022; 95 sider (Sherlock Holmes society; 3)
Sherlock Homes får nok at se til, da der dukker fjender op fra en uventet kant. 

I spotlightet - Film

De uskyldige        
Instruktør: Vogt, Eskil
Norsk gyser om tre søde, uskyldige børn: Ida, Anna, Aisha og Ben, som måske ikke er så uskyldige? 

Catch the fair one  
Instruktør: Josef Kubota Wladyka
Jaylee har intet at miste; hendes bedste dage i bokseringen er ovre, hun kæmper med at holde sig stoffri, og hendes familieliv ligger i ruiner. Så da lillesøsteren forsvinder, sætter Jaylee alt på spil for at finde hende. Undervejs må hun både konfrontere spøgelserne i sin egen fortid og en brutal gruppe af kyniske menneskesmuglere.

Rose
Instruktør: Niels Arden Oplev    
Inger er skizofren. Hendes søster og svoger tager hende med på en bustur til Paris, for at hun kan genopleve minder fra før sygdommen. Drama, spækket med hjertevarm feel-good humor og træk fra road-movien som genre.

Uncharted
Instruktør: Ruben Fleischer    
En gammel guldskat, et par skattejægere og nogle nederdrægtige skurke. Eventyret kan begynde!

Licorice pizza
Instruktør: Paul Thomas Anderson     
Selvom Gary kun er 15 år, er han moden og særdeles foretagsom af sin alder. Han har allerede startet flere virksomheder og deltaget i både film og reklamer. Da han en dag møder den 25-årige Alana, bliver hun hans drømmes mål. Selv om Alana finder Gary både sjov og spændende, vil hun ikke indlade sig på et romantisk forhold med ham, men hun involverer sig i hans mange skøre indfald, mens hun prøver at skabe sig et selvstændigt ståsted i verden.

The Batman        
Instruktør: Matt Reeves 
En seriemorder er løs i Gotham City. Det regner konstant. Batman skal stoppe morderen og bekæmpe andre skurke. Men han får hjælp fra en uventet kant. 

Lokal skønlitteratur

Clausager, Tania: Iskolde øjne 
Rocky T 2021; 1. udgave; 223 sider (Sander ; 3)
Kriminalbetjent Sander bliver kaldt ud på en opgave efter en forespørgsel på netop ham. "Amerikaneren", som er donorfar til Sander, giver et tip om et formodet mord i Enner Mark Fængsel. I den efterfølgende efterforskning bliver Sander for alvor personligt involveret, da én af de hovedmistænkte var hans bedste kammerat fra gymnasiet. Sander og holdet forsøger at infiltrere banden, men snart har de mistet grebet, og Aarhus by står foran et terrorangreb. 

Månedens Podcast

Alfred fylder femten (A. Silvestri)
Digitalt tigerspring v./Dansk Erhvervs Tigerråd
Hvordan skal vores liv være i det danske samfund om 20 år og hvilken rolle spiller digitaliseringen? En anderledes podcastserie, der bygger på Tigerrådets vision for fremtiden.

Udgivet på flere podcast-platforme, bl.a. Spotify som du kan lytte til HER (eksternt link)

De efterspurgte - Biografier

Jensen, Henning: En skidt knægt
Gyldendal 2022; 1. udgave; 327 sider
En velskrevet, ærlig og rørende biografi om hvordan vores opvækst er definerende for vores liv, men også om hvordan ting kan ændres med tiden. Skrevet af skuespiller Henning Jensen. 

Mynster, Rosalinde: Min fars stemme
Gyldendal 2022; 1. udgave; 307 sider
Biografisk fortælling med afsæt i Rosalindes tanker og følelser, da faderen, skuespilleren Søren Spanning, bliver alvorligt syg. Samtidigt er det en historie om at vokse op i et kreativt, nogle gange excentrisk, skuespillermiljø. 

Alex Berthelsen, Zandra: Jeg er her jo: kald mig aldrig Tønder-pigen igen
Lindhardt og Ringhof 2022; 1. udgave; 357 sider
Den ældste af døtrene i den modbydelige Tøndersag, fortæller sin unikke uafrystelige historie. 

Bundgård Christensen, Claus: Følg Wilfred!: radikalisering, revolution og nazistisk subkultur: en biografi om Wilfred Petersen
Gyldendal 2022; 1. udgave; 398 sider
Portræt af Wilfred Petersen, der var en del af den nazistiske subkultur i mellemkrigsårenes Danmark og lederen af partiet NSP. 

Levy, Deborah: Ting jeg ikke vil vide
Vinter 2022; 1. udgave; 141 sider
En livskrise tvinger Deborah Levy i eksil på en ø, hvorfra hun reflekterer over sit liv, både som forfatter og kvinde. 

De efterspurgte - Skønlitteratur

Hastrup, Julie: Kryb     
Politiken 2022; 1. udgave; 441 sider. - Rebekka Holm; 9
Niende bind i serien om kriminalbetjent Rebekka Holm, som i forbindelse med en politisk partifest på en mindre ø skal finde den forsvundne 18-årige Frida. For voksne læsere af samfundsaktuelle krimier.

Jungstedt, Mari: Hvor den sidste lygte lyser     
People's 2022; 1. udgave; 304 sider. - Anders Knutas; 16
To 12-årige drenge forsvinder på Gotland. Er de mon stadig i live? ”Hvor den sidste lygte lyser” er 16. bind i serien om politimanden Anders Knutas fra Gotlands politi. Hyggekrimi der kombinerer solidt politiarbejde med beskrivelser af Anders familieliv.

Shipstead, Maggie: Himmelstormere     
Gyldendal 2022; 1. udgave; 684 sider
Den kvindelige pilot Marian forsvinder i et forsøg på at flyve Jorden rundt via polerne. 60 år senere skal hendes liv og sidste flyvetur filmatiseres. En fortælling om stærke karakterer og historiens vingesus.

Helle, Merete Pryds: Det vågne hjerte     
Lindhardt & Ringhof 2022; 1. udgave; 316 sider
Merete Pryds Helle fortsætter sin egen slægtshistorie og er nu nået til 1980'erne. Hvor "Folkets skønhed" og "Vi kunne alt" udspillede sig på Langeland og i forstæderne, er vi nu i hovedstaden. En vellykket afslutning på en klassisk udviklings- og slægtsroman, der givet et kærligt portræt af en omskiftelig periode med fokus på kvindekamp og kønsroller - socialistiske og kapitalistiske miljøer og teknologisk udvikling. 

Skeslien Charles, Janet: Hemmelighedernes bibliotek     
Gad 2022; 1. udgave; 406 sider
Historisk roman om bibliotekarerne på det amerikanske bibliotek i Paris under 2. verdenskrig og om en gammel dames venskab med en ung pige i 1980'erne. For fans af kærlighedshistorier og historiske romaner.

De efterspurgte - Faglitteratur

Eriksen, Thomas Hylland: Appernes planet: hvordan smartphonen ændrede verden
Gad 2022; 1. udgave; 279 sider
Et velskrevet og nuanceret syn på smartphonens tveæggede sværd og dens betydning for menneskeheden. 

Giese, Ditte: Ulige uger
Alpha 2022; 1. udgave; 209 sider
Humoristisk og personlig selvhjælpsbog om at blive skilt når man har børn. For der findes et liv efter skilsmisse, som det kan være svært og grænseoverskridende at kaste sig ud i. I bogen deles praktiske råd og andres erfaringer. Er især for nyligt fraskilte eller dem der går i tanker om at blive skilt.

Willerslev, Rane: En historie om mennesket: Homo Sapiens og meningen med tilværelsen
Grønningen 1 2022; 1. udgave; 265 sider
Rane Willerslev og tre forskere fra Nationalmuseet byder på en rejse i Homo Sapiens store historie. Gennem denne fortælling om urmenneskets udvikling, skildres vores behov for leg, opdagelser og at tage chancer. 

Rubow, Cecilie: Indendørsmenneskets natur
Aarhus Universitetsforlag 2022; 286 sider
Antropolog Cecilie Rubow drager ud i det fri og snakker med mennesker om, hvad naturen er for en størrelse, og hvad vi bruger den til. En bog for læsere, der er interesserede i natursyn og menneskets adfærd og holdning til natur.

Et år med Britta Nielsen: øjenvidneberetning fra en møgsag
Gyldendal 2022; 1. udgave; 175 sider
Kom helt tæt på kriminalhistorien om den betroede medarbejder i Socialstyrelsen, Britta Nielsen, som gennem 25 år svindler sig til intet mindre end svimlende 121 millioner. Historien fortælles her af de to embedsmænd, som havde til opgave at afdække den snørklede sag. 

Månedens hjertebarn

Lunn, Ulla: Eg
Gad 2022; 293 sider
Her er den fulde historie om det fantastiske træ, egen. Om den levende eg, skoven og byen, og om egetræ som materiale. Til læsere, der holder af træer, møbelhåndværk, sejlskibe og danmarkshistorie.

Labatut, Benjamín: Når vi ikke længere forstår verden
C&K 2022; 1. udgave; 195 sider
Fiktiv portrætsamling om fremtrædende videnskabsmænd, der med livslang dedikation forandrede de felter, der var deres metier. Det er fortællinger om en, for andre ofte ubegribelig, søgen efter sammenhænge og løsninger, der kostede den involverede kærlighed, relationer, helbred - ja i sidste ende livet, for at beskrive det uforståelige.

Månedens musik

Olsen, Angel: Big time
Jagjaguwar p 2022

Herfra uddrag af  Big Time og Go Home

Materialer