Efter tusind års fromme bønner af Yiyun Li

Efter tusind års fromme bønner af Yiyun Li

10.11.14
Novellesamling giver indblik i kinesernes mentale tilstand

Vi befinder os i hovedstaden Beijing i Kina.

Her er Bedstemor Lin netop blevet fritstillet efter endt karriere hos ”Beijing Røde Stjerne Tekstilfabrik”. Hæderfuldt pensioneret bliver det kaldt, selvom fabrikken egentlig er gået fallit. Derfor bliver hendes pensionssum tilbageholdt og udfordringen er nu at få livet til at gå op. På tante Meis opfordring forsøger hun sig med et ægteskab, med en gammel og døende mand. Dog uden hverken mental komfort eller økonomisk gevinst. Men da hun bliver ansat på et akademi og møder en dreng fra landet begynder noget rykvis at forandre sig i hende.

Vi bevæger os nu ud i provinsen. Landet er det samme, men tiden har ændret sig. Vi er nu midt i Diktatorens storhedstid. Ud af højtaleren på gadehjørnet buldrer kommunistiske budskaber. Et drengebarn bliver født med et ansigt lig Diktatorens. Det får en helt særlig betydning i drengens voksenliv. For pludselig dør Diktatoren og Styret efterlyser nu en erstatning.

Hele denne besynderlighed trænger ned i Yiyun Lis hverdagsskildringer og gør dem til noget særligt. Hver novelle har sin tematik, men gennemgående for samlingen er en enorm kontrast generationerne imellem og et ambivalent forhold til Vesten.

Politik, mytologi og historie bliver sammenpisket i en række fortællinger, som på hver deres måde viser et Kina i stor forandring. Vi får fornemmelsen af en befolkning fanget et sted mellem modernitet og tradition. Poetisk og effektivt får vi med både humor og alvor tegnet et billede af kinesernes mentale tilstand.

Yiyun Li er bosat i USA. ”Efter tusind års fromme bønner” er forfatterens debut. På dansk har vi tidligere fået romanen ”De hjemløse” og novellesamlingen ”Gulddreng, smaragdpige”. I disse skriver hun ligeledes levende og stærkt om sit hjemlands kontrastfyldte kultur.

Materialer