Du som er i himlen af Morten Sabroe

23.10.07
Det blev tvingende nødvendigt for Morten Sabroe at skrive denne roman, og TAK for det!, siger jeg som læser. Det var en stor følelsesfuld oplevelse.

"Du som er i himlen" hedder Sabroes nye roman. Et meget personligt erindringsværk, hvor Morten Sabroe lægger alle kortene på bordet og fortæller om sit hadefulde og smertelige forhold til moderen.

Jeg slugte bogen og var undervejs hele følelsesregisteret igennem. Sabroe har efter en lille blodprop i hjernen fået øje på "the end of the line", og det forandrer for altid hans liv. Foruden den muntre, direkte og fandivoldske tone, som ellers kendetegner Sabroes skriverier, har der i denne roman sneget sig en alvorlig måske "eksistentiel" lyd (citat fra bogen) ind i teksten.

Sammen med forfatteren lytter vi til Bob Dylan, Leonard Cohen, John Lennon, Walt Whitman og flere andre af Sabroes "guder". Selv havde jeg netop genhørt Leonard Cohens "Halleluja" og med de poetiske toner og ord siddende i kroppen bliver læseoplevelsen helt speciel.

Udover alle følelserne og familiehistorierne får vi også en del at vide om Hillary Clinton, som egentlig er årsagen til romanens tilblivelse. Morten Sabroes aftale med forlaget om at skrive Biografien  om den måske første kvindelige præsident i USA kuldsejlede fordi Hillary Clintons karaktertræk bragte Morten Sabros mor helt frem i første bevidstheds-række. Det blev tvingende nødvendigt for Morten sabroe at skrive denne roman, og TAK for det , siger jeg som læser. Det var en stor følelsesfuld oplevelse.

Materialer