Du forsvinder af Christian Jungersen

Du forsvinder af Christian Jungersen

07.11.14
Hvornår er man personligt ansvarlig for sine handlinger? Hvis den frie vilje styres at en syg hjerne, kan man så straffes for sine forbrydelser?

Romanen indledes med en hæsblæsende alt for spændende biltur med Frederik bag rattet. Frederik, Mia og Niklas er på en velfortjent ferie på Mallorca,  og én af de sidste feriedage går det helt galt for familien. Frederiks totalt uansvarlige bilkørsel fører til en ulykke, hvor det efterfølgende ved en scanning viser sig at Frederik har en stor hjernesvulst.

Frederiks arbejde som skoleleder på en velrenomeret privatskole ophører brat, da det viser sig at han gennem lang tid har svindlet med skolens midler og bragt den ærværdige institution på fallittens rand. Ulykkerne ramler ned over den lille familie, og fra et liv som respekterede samfundsborgere bliver de kastet ud i en hvirvlende nedtur både økonomisk og socialt.

Det er de helt store "livs-spørgsmål" vi får præsenteret i denne roman. Hvornår er man personligt ansvarlig for sine handlinger? Hvis den frie vilje styres at en syg hjerne, kan man så straffes for sine forbrydelser? - spørgsmålet er i høj grad aktuelt set i lyset af den verserende retssag mod Breivik i Norge.

Romanen er krydret med kopier af videnskabelige artikler om neurologi, og selv om jeg værdsætter min Sony-Reader, så går det grafiske materiale tabt i en e-bogsversion. Så læs den rigtige papirudgave, eller læs E-udgaven på en IPad.

Sammenlignet med "Undtagelsen", som jeg var meget begejstret for, så er der lige så meget debatstof, men den er ikke på samme måde en spændende "page-turner". Det vil være en oplagt titel til en læsekreds.

Materialer