Drengen fra Napoli af Viola Ardone

08.10.20
Bevægende barndomsfortælling fra Napoli

Amerigo er en lille dreng på bare syv år, da hans mor sender ham med et nordgående tog fra Napoli til Bologna.

Efter 2. verdenskrig arbejdede de italienske kommunister på at forbedre forholdene for de børn, som voksede op i de meget fattige kvarterer i Napoli. Amerigos mor er en barsk kvinde, men selv om hun elsker sin søn, så sender hun ham med børnetoget nord på. Derfor får Amerigo muligheden for at blive plejebarn hos en velstående familie i Bologna. Det bliver et vendepunkt i Amerigos liv. Selv om han savner sin mor, så finder han sig hurtigt til rette i den hjertevarme plejefamilie. Der er mad nok, og han får mange venner og søskende. Plejefaderen finder ud af at Amerigo er et musikalsk talent, og bygger en violin til ham.

Men seks måneder efter skal Amerigo hjem igen, og det bliver rigtig svært for både drengen og hans mor. At vænne sig til sulten, larmen og fattigdommen bliver umuligt, og Amerigo stikker af til Bologna for at finde hjem til sin plejefamilie igen. I romanen møder vi Amerigo fyrre år senere, hvor han vender tilbage til Napoli for at begrave sin mor.

Det er en bevægende og vedkommende roman fra det Italien, som vi også kender fra Elena Ferrantes univers. Måske har romanen dog mere til fælles med ”Pigen de sendte tilbage” af Donatella De Pietrantonio, også en lille italiensk perle.

Materialer