Drengen fra Godhavn af Ole Tornbjerg

Drengen fra Godhavn af Ole Tornbjerg

24.02.16
Tæsk, ydmygelser og mishandling var hverdag på drengehjemmet Godhavn.

DR s Dokumentarprogram "Drengehjemmet" fra 2005 affødte en undersøgelse af  forholdene på 19 danske børnehjem i perioden 1945-1976. Der var særligt fokus på børnehjemmet Godhavn i Nordsjælland. Drengene blev voldsomt mishandlet. Fysisk og psykisk straf var hverdagskost. Der var tilmed knyttet en psykiater til Børnehjemmet, som udover seksuelt misbrug af drengene også udførte medicinske eksperimenter på dem.  Drengene blev fyldt med psykofarmaka beregnet for psykiske syge voksne. Det minder lidt om den behandling Joseph Mengele udsatte børnene i koncentrationslejrene for under 2. verdenskrig.

Ole Tornbjerg har skrevet  romanen ”Drengen fra Godhavn”, som bygger på interviews med tidligere børnehjemsdrenge. Romanens fiktive hovedperson er den 13-årige Kalle, som  bliver anbragt totalt uden forklaring på børnehjemmet. Faderen er død, og moderen har svært ved at klare dagligdagen med 3 børn. Kalle pjækker af og til fra skole, men er ellers en fuldstændig normal og sød dreng, som hjælper sine små søskende.

Han får ikke besøg af sin mor og ikke engang et brev kan han få lov til at skrive til hende. Det er hård læsning, og det gør det ikke bedre at vi VED, at det er en sand historie.  Romanen foregår i begyndelsen af 60'erne . Vi følger Kalle og et par stykker af hans kammerater gennem 2 år på børnehjemmet inden Kalle bliver sluppet ud til en læreplads. Han er mærket for livet, og har store ar på sjælen resten af livet. Kalle finder først fred med sig selv langt oppe i de sene voksenår, hvor han bosætter sig i det nordligste Sverige.

Det er en velskrevet vedkommende og rystende roman. Ole Tornbjerg har arbejdet som journalist og TV-oproducer.  Desuden skriver kan krimier sammen med sin bedre halvdel Jeanette Øbro Gerlow.

Materialer