Disney film, cyperpunk og en dansk debut

02.07.21
Jette S. F. Holst anbefaler ugens nye film og tegneserier

Lyt til ugens podcast (eksternt link)

Vi starter med tegneserierne, som denne uge byder cyberpunk, erindringer og en dansk debut.

Den dystopiske tegneserie ”Cyber chronicles” er skrevet af Emilio Balcarce, som for nyligt udkom med "Apokalypse" om et rumskib med Guds kiste ombord. Tegningerne er af argentinske Juan Zanotto, som ikke tidligere er udkommet på dansk.
Historien starter 19 år efter en altødelæggende krig, hvor samfundet er totalt kollapset, og menneskeheden styrtet ned i vold og barbari og en ekstrem kamp for overlevelse. For at overleve må man være beslutsom, modig og kynisk, og det er Safari. Hun yder ene kvinde markant modstand mod de to onde herskere, men overmagten er for stor. Safari får uventet hjælp af den forkælede unge mand Random, som fornægter den barske virkelighed og allerhelst vil spille computerspil. Det umage par når helt ind i hjertet af den onde Neros imperium, hvor de finder en uventet allieret.
Den underholdende tegneserie er oprindeligt er skrevet og tegnet i 1980'erne, og er fuld af ucensureret action, babes og bazookaer. Film som Mad Max og WarGames er en tydelig inspirationskilde, men frygten for teknologi og atomkraft er iblandet en næsten frydefuld fortællelyst om magtkampe og overlevelse. 

”Et fristed på engen” er skrevet og tegnet af dansk-canadiske Sean Karemaker.
Seans mor voksede op på et børnehjem i Esbjerg sammen med sine tre brødre. Hun emigrerede siden til Canada, hvor hun endte med at slå sig ned i udkanten af Vancouver, British Columbia. Her stiftede hun en familie og fik tre børn.
Sean fortæller sin mors historie som både barn og ældre, og udgivelsen indeholder også en række af forfatterens egne barndomserindringer, der sammenlignes med moderens.
Lektøren roser ”Et fristed på engen”  som en absolut vellykket udgivelse. Historien er både interessant og velkomponeret, så man som læser kommer helt tæt på moderens følelser og oplevelser. 
”Et fristed på engen” blev i øvrigt nomineret til den canadiske tegneseriepris Joe Shuster Award i 2018, og samme år besøgte Sean Karemaker Art Bubble i Aarhus.

Lina Rosé Saxtorph debuterer med ”Anepantla - i regngudens tempel”, som hun både har tegnet og skrevet.
Historien er første del af en fortsat serie, der foregår i 1480 i Mellemamerika. 
Den unge fløjtespillende kvinde Atl får en måned til at bevise sin kunnen som musiker ved Axayacatls hof. Ved et uheld sårer hun templets regngud og erfarer samtidig, at hun er i besiddelse af specielle evner. Historien balancerer mellem at være spænding og drama med et snert fantasy.
Lina Rosé Saxtorph fik idéen til at skrive en fortælling der foregik i aztekertidens Mexico allerede som 14-årig, hvor hun begyndte at lære om Mellemamerikas rige kultur. Historien er skrevet så ”historisk korrekt” som en fiktiv fortælling nu kan være, og bind 2 er allerede nu under udarbejdelse.

Ugens film er begge for både børn og voksne.

Første film er Disneys ”Mulan”, om den utilpassede Mulan som bor med sin familie i en lille kinesisk by. Faren er en såret krigshelt, og da kejserriget trues af frygtindgydende Rourankrigere, indkaldes han til militærtjeneste. For at redde ham forklæder Mulan sig som mand, stikker af fra familien og træder i farens sted. Men det er ikke let at være eneste kvinde i den store hær, og slet ikke når straffen for at være kvinde i lejren er henrettelse.
Tidligere er ”Mulan” udgivet som tegnefilm, men nu er historien filmatiseret med rigtige skuespillere, og lektøren anbefaler filmen til de +11 årige.

Animationsfilmen ”Sjæl” vandt en Oscar for Bedste Animationsfilm samt for Original Score, og har høstet mange roser blandt anmeldere og publikum.
Musikskolelærer og jazzelsker Joe Gardner bor alene med sin kat, han har mistet motivationen til at undervise og musikken lyder heller ikke helt som den plejer. Så da Joe bliver tilbudt et gig på byens bedste jazzklub er det en chance for livet... eller døden. Der sker nemlig det katastrofale, at Joe i ren begejstring falder i en kloak og dør. Desperat forsøger Joe at unddrage sig sin skæbne og ender derfor i "Førlivet" - et særligt sted, hvor nye sjæle får deres personlighed.
”Sjæl” er en smuk og tankevækkende film om at nyde livet mens man har det, og lektøren anbefaler den til de +8 årige.

Det var de tegneserier og film, jeg havde udvalgt i denne uge. Forhåbentlig var der også noget for dig.
 

Materialer