hadet af thorstein thomsen

Digte, dansk , demokrati og Thorstein Thomsen.

03.12.15
Julegaveide til nye danskere, som gerne vil have en god læseoplevelse med det svære danske sprog

Dansk er et svært sprog at lære. Som en forlængelse af ”Danmark læser”-projektet har jeg haft fornøjelsen at læse sammen med en lille gruppe kvinder fra 3 forskellige verdensdele. Fælles for dem er, at de har boet i Danmark i mange år men sprogligt ret dårligt kørende.

I første omgang læste vi bearbejdede tekster som fælleslæsning, men jeg fornemmede at udbyttet for kvinderne var ret dårligt. De har boet her i så mange år. At de forstår dansk temmelig godt, men skriftsproget og udtale er en stor udfordring.

En af læsetimerne sluttede vi af med et meget enkelt digt af Kristen Bjørnkjær, og det vandt så stor genklang at jeg besluttede at fortsætte med lyrikken. Vi læser digtene sammen; taler om de svære ord og taler om digtenes ordbilleder. Oplæsningen er også vigtig for at træne udtalen, så læsegruppen har udviklet sig til en kombination af guidet fælleslæsning og danskundervisning.

Udfordringen for mig har været at finde frem til egnede tekster, og jeg har valgt at kombinere med musik. Mange danske digte er sat i musik, og vi har f.eks. læst Tove Ditlevsen og Benny Andersen. Musikken taler direkte til følelserne  og kan styrke  formidlingen af lyrikken.

Gruppen vil gerne fortsætte i det nye år, og jeg håber vi kan få det passet ind i et projekt om ”Aktivt Medborgerskab”, som Horsens biblioteket også bidrager til. Jeg har fundet frem til en bog, som vi vil læse sammen. Det er Thorstein Thomsens digtsamling ”Hadet –en illustreret roman i 64 krigsdigte”. Digtromanen handler om en dansk families liv under 2. verdenskrig. I meget enkle korte sætninger fortæller Thorstein Thomsen en krigshistorie som rummer kærlighed, drama, danmarkshistorie, dansk kultur og smukt sprog. Digtromanen er gennemillustreret med tegninger af Mikkel Sommer. En smuk helstøbt udgivelse, som kan læses af unge og voksne med sproglige udfordringer. 

Materialer