Det store i det små af Jodi Picoult

05.09.18
Tankevækkende roman om racisme i dagens USA.

Ruth Jefferson, en veluddannet, erfaren og dygtig barselssygeplejerske, bliver anklaget for at have dræbt et nyfødt spædbarn. Forældrene til det døde spædbarn er fremtrædende og aktive medlemmer af ”White Power”-bevægelsen, og de frabad sig i forbindelse med fødslen hjælp af Ruth, fordi hun er sort afroamerikaner.

Hele sit liv har Ruth arbejdet på at sikre sig lige livs- og arbejdsvilkår. Hun har gået i en ”hvid” skole og hun bor i et ”hvidt” kvarter. Alligevel er hverdagen en kamp for at opnå ligeværdighed og respekt. White Power-forældrene anlægger sag mod Ruth, fordi hun giver drengen hjertemassage. I forbindelse med drengens omskæring får han hjertestop, og Ruth er den eneste fagperson på afdelingen.

Romanen handler om den retssag som følger, og synsvinklen skifter mellem Ruth, faderen til barnet Turk Bauer og Ruths hvide kvindelige advokat Kennedy McQuarrie. Det er et amerikansk retssalsdrama, som rækker helt ud i hjørnerne af det amerikanske samfund. Om den racisme som gennemsyrer hele samfundet. Selv om det er en meget amerikansk historie så sætter forfatteren ord på rigtig mange af de problemstillinger vi kender til i Danmark lige her og nu.

Der er rigeligt mange medicinske fagudtryk og ret detaljerede historier fra barselsgangen, men lad dig ikke forstyrre under læsningen. Læs videre, og du får en læseoplevelse som sætter tanker i gang og genererer følelser, som lagrer sig i dit hjerte i lang tid.

 

Materialer