Det handler ikke om lykke af Signe Kierkegaard Cain

Det handler ikke om lykke af Signe Kierkegaard Cain

12.02.15
Velresearchet, velskrevet og sober debatbog om anti-depressiv medicin som for mange stadig er omkranset af tabu.

Lykkepiller er den populære samlebetegnelse for antidepressiv medicin, og i ”Det handler ikke om lykke” ser Signe Kierkegaard Cain nærmere på brugen af disse. Cain har selv brugt antidepressiv medicin gennem flere år og ad flere ombæringer, og bogen tager udgangspunkt i hendes egne erfaringer, samt en række personlige beretninger fra patienter blandet med interviews med fagfolk og undersøgelser fra medicinalindustrien og sundhedsstyrelsen.

Som titlen understreger, handler brugen af antidepressiv medicin ikke om at blive lykkelig. Det handler snarere om at kunne fungere i en almindelig hverdag. Cain beskriver, hvordan forskellige læger udskriver forskellig medicin og i forskellige mængder, hvordan nogle får tilbudt psykologhjælp, mens andre får at vide at de skal motionere. Samtidig har omgivelserne en forventning om, at medicinen virker fra første pille, og at man så er "rask". Men sådan er det ikke. Langt de fleste mennesker, som tager medicinen, vil allerhelst være fri for det. Dels pga. af bivirkningerne, men også fordi de fleste føler det som et form for nederlag at være nødt til at tage medicin. Mange har en tanke om, at man bare skal tage sig sammen, men virkeligheden er desværre ikke altid så nem.

”Det handler ikke om lykke” er en velresearchet, velskrevet og sober debatbog om et emne som for mange stadig er omkranset af tabu. Cain spørger både tilhængere og skeptikere af medicinen og lader det være op til læseren selv at bedømme, hvem man stoler mest på. Jeg blev især slået af, hvor svært de personer, Cain interviewer, har det med deres medicin. Selv når den hjælper, drømmer de hele tiden om at stoppe igen, hvor en hjertepatient aldrig ville have samme tanker.

Absolut en bog man bør læse, også selvom man ikke nødvendigvis har førstehåndskendskab til psykiske problemer.

Materialer