Den kloge jomfru af Lis Vibeke Kristensen

Den kloge jomfru af Lis Vibeke Kristensen

06.11.14
Vi følger Nannas liv fra 1960-1990. I alle årene er Nannas liv præget af mange følelsesmæssige blokeringer og stor angst for at lade mennesker komme tæt på. Jeg synes det er en vidunderligt intens roman.

Danske Nanna er au-pair-pige hos en fransk familie i Paris. Hun er en meget pligtopfyldende og ensom pige, der er vokset op i et koldt advokathjem med strenge faderlige ambitioner og en stedmor.

Ved en tilfældighed møder Nanna en ung franskmand Yann, som hun forelsker sig voldsomt i, og kort tid efter gifter sig med. Yanns familie stammer fra Bretagne, hvor moderen - en bitter og indesluttet enke - og bedstemoderen driver et mindre hotel. Yann omkommer ved en tragisk ulykke, og Nanna vælger at blive i Bretagne og arbejde på hotellet.

Relationerne til Danmark begrænser sig til hjerteveninden Mette og dennes familie. Vi følger Nannas liv fra 1960-1990. I alle årene er Nannas liv præget af mange følelsesmæssige blokeringer og stor angst for at lade mennesker komme tæt på. Det er frygtelig vigtigt for Nanna at bevare facaden, og først til sidst i bogen bliver Nanna provokeret ud i en følelsesmæssig stillingtagen.

Jeg synes det er en vidunderligt  intens roman. Jeg har selv meget svært ved at forstå en så indelukket person som Nanna, og meget svært ved at forstå de personlige valg, hun træffer i sit liv.

Nanna (2. del)

Fortsættelsen af "Den kloge jomfru" hedder "Nanna". Nanna blevet 50 år, og hun bor og arbejder i Paris. Hun bestyrer meget dygtigt en restaurant, men er fortsat en meget ensom kvinde. Der er dog lyspunkter på den følelsesmæssige front. Nanna skriver breve til sin afdøde venindes mand  - Gustav, og hun involverer sig i en posedames liv. Det følelsesmæssige engagement puster liv i Nannas udvikling og sætter en erkendelsesproces i gang. Et super-velskrevet kvindeportræt.

Materialer