Den alt for lette korruption - Styrelsen af Johan F. Krarup

12.04.17
Frank Laursen prøver bare at få tingene til at hænge sammen. Men der skal så lidt til, før de begynder at falde fra hinanden.

Bestikkelse koster den globale økonomi 1.000 milliarder dollars hvert år ifølge en opgørelse fra Verdensbanken. Danmark er et af de mindst korrupte lande i verden, men vi er dog ikke helt forskånede. For den kan antage mange skikkelser, og korruption er ikke blot pengebundter, der skifter hænder, og skumle aftaler i nattens muml og mørke. Johan F. Krarup fortæller, med udgangspunkt i en virkelig sag, hvordan korruption kan liste sig ind i og overtage ens liv.

Frank Laursen arbejder i Udlændingestyrelsen - han håndterer asylsager og familiesammenføringer, så hver dag træffer han store beslutninger om folks liv; men han gør det i en hverdag, der er præget af de små konflikter og humoristiske historier, der er en del af ethvert arbejdsliv. Der skal drikkes kaffe og sladres, og tiden skal i det hele taget gå.

Men så er der lige de billige trøjer til det fodboldhold, Frank er træner for. En af kollegerne kender en kinesisk restaurantejer, som kan hjælpe med et godt tilbud, og så ruller bolden meget langsomt, men også ustoppeligt. For den ene tjeneste er jo den anden værd, og snart er Frank ubehjælpelig involveret i langt mere, end han havde kunnet forestille sig.

I vores interview med Johan F. Krarup sagde han:

"Min tegneserie Styrelsen finder sted netop her - i Udlændingestyrelsen - hvor to ansatte blev tiltalt for korruption i 2005. Den sag lavede jeg så et stykke fiktion om i tegneserieform. Jeg vil med tegneserien gerne vise og sandsynliggøre, at korruption kan finde sted selv i et af de mindst korrupte lande i verden. Læseren skal helst sidde med det indtryk efter endt læsning, at man selv kunne havne i en bestikkelsessag."

LÆS MERE: Interview med Johan F Krarup

Det er svært at sige andet end, at det er lykkedes. Krarup har tidligere især lavet satiriske tegneserier, og det har givet ham et skarpt blik for replikker. Her er humoren nedtonet, men han formår stadig at vise os personerne uden at skulle forklare dem for os - de fremstår klart gennem både streg og tale. Det foregår altsammen stille og roligt - der er ingen overdreven brug af virkemidler i hverken historie eller illustrationer, men alligevel bliver det aldrig kedeligt. Det er kun alt for let at forstå Frank Laursen, og derfor kan man som læser ikke lade være med at læse videre for lige at se, hvordan det går: bliver der kage til kaffen, hvem skal bestyre pengekassen på kontoret, ramlet det hele sammen?

Et enkelt ord blev ved med at dukke op i min opfattelse af Styrelsen, og det var: gedigen. Den er bygget op på et godt fundament og skruet godt sammen - det er kort sagt et værk, der kommer til at holde.

 

Materialer