De usynlige af Roy Jacobsen

De usynlige af Roy Jacobsen

19.11.14
Slægtsroman fra en lille nordnorsk skærgårdsø i det 20. århundede. Her er drama, spænding og fortættet nordisk stemning og sjæl på hver eneste side.

3-årige Ingrid bor på ø i den nordnorske skærgård. Sammen med forældrene Hans og Maria, sin faster Barbro og farfar Martin, vokser Ingrid op i nøjsomhed og ensomhed. Romanen foregår i begyndelsen af det 20. århundrede og handler om slægten Barrøy, som har boet alene på øen i mange generationer. De lever af fiskeri og dyrker de sparsomme marker på den lille ø. Livet på øen styres i høj grad af naturen og vejret, og overlevelse er betinget af, at alle beboere er indstillet på en hårdfør arbejdsom hverdag. 

Den langsomt fremadskridende handling rummer sin helt egen dramatik. Der er psykologiske skærmydsler mellem generationerne, og magtbalancen forskydes i forhold til familiemedlemmernes alder. Ingrids faster Barbro er lettere udviklingshæmmet. Familien forsøger at finde ”en plads” til hende på fastlandet, men en uvenlig, uværdig og nedsættende modtagelse får familien til at vende om og tage Barbro med hjem til Barrøy igen. Et stille drama, som helt enkelt fortæller om stor kærlighed og omsorg i familien.

Vinterstormene og et uventet besøg af en fremmed kriminel er også eksempler på små dramatiske hændelser, som alle sætter spor i det ellers ret ensformige liv på Barrøy.

Det lyder måske som en kedelig læsning, men faktisk er det lang tid siden jeg har været så optaget af en roman. Jeg kunne næsten ikke lægge den fra mig, fordi jeg blev suget ind i familiens dagligdag. Sproget er fremragende og rummer en hel del for mig ukendte ord, som har med den tids arbejdsredskaber at gøre.

Hvordan det går med Ingrid og hendes familie vil jeg ikke røbe her, men læs romanen og få drama, spænding og fortættet nordisk  stemning og sjæl på hver eneste side. 

Materialer