De sorte bøger

23.02.21
Vi bliver alle lidt tossede under nedlukningen. Det kan være inspirerende.

Af Janus Andersen

"Jeg skal bruge hvide bøger," sagde min kone til mig forleden. "Og sorte. Og gule."

Jeg forestiller mig, at håndværkere, læger og andre ofte bliver bedt om deres professionelle hjælp i deres fritid, men det sker alligevel ikke så tit for bibliotekarer, så jeg gik naturligvis til opgaven med glæde og hev bogrygge ud af reolerne. Det viste sig, at hendes plan var et udfylde et par nyindkøbte reoler på førstesalen med bøger - opstillet efter farver. Hvilket måtte være et tegn på, at vi har været nedlukket for længe, for hvad er en bogsamling værd, hvis man ikke kan genfinde bøgerne?

Men noget skete der alligevel, da jeg stod og tilpassede bøgerne i de rette nuancer. Især blandt de sorte titler. Gamle venner skinnede pludselig på reolen, hvor de før faldt i ét med de alfabetiske omgivelser - læseoplevelser, der næsten var glemt, lænede sig frem og blinkede frækt. Især tre af dem.  

"Jonathan Strange & Mr. Norrell" af Susanna Clarke er en mobbedreng, der foregår i England under Napoleonskrigene. Men det er ikke det England, vi kender, for det er en udgave af verdenshistorien, hvor magi eksisterer - eller i al fald har eksisteret, for nu beskæftiger man sig kun med den på det teoretiske plan. Forestil dig, at Charles Dickens mødte Jane Austen og besluttede at skrive en roman om troldmænd, så er du måske lidt på vej mod den her bog. 

"Stallo" er en helt anden slags bog, hvor selv kanten af siderne afspejler mørket. Hvis du har læst John Ajvide Lindqvists bøger, hvor han blander grumt socialrealistiske fortællinger med f.eks. vampyrer (i "Lad den rette komme ind") eller de genopstandne døde (i "Håndteringen af udøde"), vil Stefan Spjuts roman være noget for dig. Her er det Samelands trolde, der kommer på tværs af almindelige mennesker. En skummel, men også gribende fortælling fra de nordiske skove. Og nok den mest stilige sorte bog i min personlige samling. 

"Blackout" af Sam Mills er en af de der bøger, der er rettet mod unge læsere, men burde finde klangbund hos de voksne også - især i disse tider, hvor alle og enhver refererer til "1984". Der er Mills' bog en noget mere hæsblæsende opdatering i en nær fremtid i Storbritannien, hvor statens øjne er overalt. Og hvor historier er våben. Det er en bog, der både skruer op for spændingen og husker os på, hvorfor en god fortælling kan være så farlig. 

Naturligvis er det en sort bog. 

Min kone og jeg diskuterer stadig, hvorvidt det er en uskik at stille sine bøger op efter farve (det er det), men jeg vil gå så langt som at indrømme, at det har været givende. Det milde vanvid, der nok har grebet os alle på et eller andet tidspunkt under nedlukningen, kan tvinge én til at se tingene på en ny måde, og det kan være inspirerende. 

Og hvis du ikke har nok bøger til at stille dem op efter farver? Så har biblioteket stadig åbent for afhentning af læsestof. De tre her er gode steder at starte - og lette at opstille.
 

Artiklen har tidligere været publiceret i Horsens Posten. Foto: Zenia Johnsen

Materialer