De bøger, der gjorde 2016 dystert og skræmmende

13.01.17
Jette har stirret rædslen lige i øjnene og giver dig det bedste af den fra året, der gik.

Mange synes, at 2016 var et skrækkeligt år. Men tingene kan altid blive værre. Ikke nok med terrorisme, foruroligende præsidenter og økonomisk uvejr – nej, der er altid noget, der kan snige sig ind på dig i mørket. Der er altid et uvæsen, der bare venter på at bryde gennem den tunge muldjord og trække dig med ned, en ånd, der lurer på at besætte din krop eller noget, der lurer under sengen. Det kan man i al fald lære af horrorlitteraturen.

Jette er vores ekspert i den rædselsvækkende litteratur, om end hun som menneske er ganske tilforladelig – følg selv med på Gyseren.dk, hvor hun slår sine folder. Her har hun kigget tilbage på året, der gik, og fundet nogle af de danskere, som det gik helt galt for. Det er blevet til denne liste med 2016s

7 bedste danske horrorudgivelser

Vand til blod af Morten Dürr

Stemningsfyldt og barsk tegneserie om Lea, der en dag bliver bolig for Guds stemme. Morten Dürr rammer præcist Leas tone, og ordene står skarpe for læseren. Men Lars Gabels illustrationer er det, der virkelig løfter Vand til blod op. Gabels illustrationer er en blanding af skitseagtige tegninger holdt i hårde, kantede streger og næsten poetiske illustrationer malet med bløde linjer, mens farvepaletten ændrer sig efter stemningen i fortællingen. Nogen steder holdes alt i blåt, andre steder i grønt, og få steder skriger rødt og sort sorg og rædsel i hovedet på læseren. Det er aldeles fremragende, og jeg er ked af, at jeg ikke har bedre ord til at beskrive Lars Gabels præstation.

Således forgår alverdens herlighed af Lars Kramhøft

Tilbage i 2013 vandt Lars Kramhøft sammen med Tom Kristensen Årets Danske Horrorudgivelse for deres fremragende graphic novel “Made Flesh“, der siden er udkommet i USA. Nu er Kramhøft aktuel med sin første selvstændige horrorudgivelse for voksne, novellesamlingen “Således forgår alverdens herlighed – 12 aspekter af ny, nordisk horror” – og den er fremragende.

Ø af Steen Langstrup

Ø er et nyt pletskud fra Steen Langstrup i topform. Den danske sommer kan være noget ustadig. Alligevel har jeg ikke spor lyst til at bytte plads med Noa og Selina, som tilbringer deres ferie på en paradisisk tropeø. Måske fordi det er Steen Langstrup, der har sendt dem dertil …

Necropolis af Patrick Leis

Necropolis udkom første gang i 2008 som en del af Patrick Leis’ Necrodemic-serie. Nu genudgiver forlaget Valeta hele serien i en revideret og udvidet udgave. Necropolis er første bind i serien, og fortæller, hvordan menneskeheden næsten blev udslettet af de levende døde, og om de begivenheder, der ledte til skabelsen af Megabyerne. Jeg kunne lide Necropolis første gang, men den er endnu federe i sit nye format, hvor den er blevet mere sammenhængende og har fået nogle fantastiske illustrationer. Lækker klassisk zombie-roman

Afsind af Martin Schjönning

Martin Schjönning er et af de nyere talenter på den danske horrorscene. Han har skrevet en række noveller til forskellige antologier, og i 2015 udkom hans første selvstændige udgivelse, kortromanen Deroute, som var første bind i forlaget Kandors serie om Satan. Deroute var blandt de fem nominerede til Årets Danske Horrorudgivelse, og nu er han så aktuel med sin første “rigtige” roman, Afsind - en herlig klam skræmmende og velskrevet roman, der klart kan anbefales. Så – læs den!

Dr. Wunderkammers oversættelser af Thomas Strømsholt

Thomas Strømsholt serverer 12 drømmende, stemningsfulde og til tider sært skræmmende noveller i sit seneste udspil Dr. Wunderkammers oversættelser.

Frygt-filerne 3 af Jonas Wilmann

I sit efterord skriver Jonas Wilmann, at Frygt-filerne 3 aldrig skulle have været skrevet. Jeg kan kun sige, at det blev den heldigvis alligevel. Tredje omgang af Wilmanns forstadsmyter lever nemlig helt op til standarden.

Tags
Materialer