Danmarks natur

29.04.20
Mens jeg skriver disse linjer, sender DR sin flotte naturserie ”Vilde vidunderlige Danmark”. Serien går helt tæt på den danske natur og viser i spektakulære optagelser, hvor fantastiske lille Danmark er. Vi behøver ikke at tage til udlandet for at finde storslået natur. Vi skal bare gå udenfor vores dør.

Før døren åbnes, kan man selvfølgelig forberede sig lidt. Jeg er gået på opdagelse blandt bibliotekets hylder, hvor der gemmer sig en vidunderlig verden med drabelige væsener og smukke lokaliteter fortalt med entusiasme, humor og stor viden.

Naturglæde 

Søren Ryge Petersen har siden 1988 inviteret tv-seerne med hjem i sin have. Her har vi fulgt naturens gang, fået tips til planter og meget mere. Han har også lavet andre tv-udsendelser og har skrevet flere bøger om natur og mennesker. Den, jeg vil fremhæve, er ”Naturglæde” fra 2014. Søren Ryge skriver her korte tekster om sit forhold til naturen med udgangspunkt i Johannes Larsens billeder. Vi hører f.eks. om barndommens fisketure i kulerne, der sjældent gav fangst men alligevel var genstand for stor glæde. Om dengang han tog til Fyledalen for at se glenter, og den ærefrygt oplevelsen gav. Og meget mere. Alt sammen smukt illustreret af Johannes Larsens malerier, skitser og træsnit. En utrolig fin bog der også kan læses via eReolen.

100 myter om dyr

Nu er natur jo et bredt begreb. I ”100 myter om dyr” giver biolog Anders Kofoed os et humoristisk og oplysende faktatjek af 100 myter, som måske/måske ikke er sande. Nogle af dem kunne jeg på forhånd grine af, for selvfølgelig var de ikke sande. Andre tog fusen på mig. For eksempel kender jeg godt udtrykket ’Kyllingehjerne’. Det er ikke pænt ment. Men rent faktisk kan kyllinger, der lige er kommet ud af ægget, forstå, at ting, de ikke kan se, stadig eksisterer. Det forstår menneskebabyer først omkring etårsalderen. Et andet dyr, der ofte beskyldes for at være dum, er torsken. Det passer dog heller ikke. Sandt nok spiser torsken næsten alt, den kan gabe over (f.eks. har fiskere fanget torsk med flasker og mobiltelefoner i maven), men under laboratorieforsøg har torsk lært at bruge foderautomater ved at trække i snore, ligesom de har vist evner til at bruge redskaber for at opnå mad. Så torskedumme er de ikke. Anders Kofoed kommer langt omkring i sin aflivning/påvisning af myter om dyr, også ud over Danmarks grænser, men alligevel synes jeg, at bogen er så skæg, at den skal med her.

Guide til Danmarks bjerge

Vi skal selvfølgelig også ud i naturen, og her er ”Guide til Danmarks bjerge” et sjovt og anderledes bud. Norske Roger Pihl har nemlig skrevet en bog om bjergene i Danmark, som udover at beskrive stederne også fortæller om bjergets historie, om gode steder at spise i nærheden og sjove anekdoter. Her er både kendte og ukendte bjerge, og selvfølgelig får Ejer Bavnehøj også et kapitel. Her skriver han om højde-striden med Himmelbjerget og Yding Skovhøj, men også om ”den falske Ejer Bavnehøj”, om hvordan Ejer Bavnehøj blev fredet og åbnet for offentligheden i 1917, om Chr. X’s portrætbuste og hans påståede kommentar. Og så er bogen fyldt med fotografier, som giver læseren lyst til selv at komme ud og opleve Danmarks bjerge – hvor små de end er i forhold til udlandets.

Naturen i Danmark

Et helt uomgængeligt værk om dansk natur er fem-bindsværket ”Naturen i Danmark”, der i hvert sit bind ser nærmere på skovene, det åbne land, de ferske vande, geologien og havet. Hvert bind er skrevet i samarbejde med fageksperter og er et overdådighedshorn af viden suppleret med et hav af illustrationer, grafer, m.m. Bindet om skovene fortæller bl.a. om skovens udviklingshistorie siden istiden, om skovens nutidige økonomiske udnyttelse og dens betydning for danskernes sunde liv. Men vi kommer også helt tæt på specifikke emner som f.eks. nedbrydningsprocessen. Jeg var fascineret af at læse om samarbejdet mellem barkbillen og ambrosiasvampen, hvor barkbillen fører svampesporen med sig i sine gange under træets bark, så svampen kan nedbryde veddet, og billen herefter kan spise svampevæksten. Da billen aldrig spiser al svampevæksten, er det en 'win win situation' for begge parter.

Politikens Naturguider

Disse store bøger kan dog være lidt uhåndterlige, hvis man vil have dem med sig ud i naturen. Her findes i stedet f.eks. ”Politikens Naturguider”, der er små opslagsværker i lommeformat fyldt med fakta og rundhåndet illustreret. Serien dækker alt lige fra ”Fugle i farver” til ”Hvad finder jeg i sø og å”. Personligt er jeg bidt af en gal sten-samler, så ”Sten i farver” er mit yndlingsbind. Efter et indledende kapitel der tager os med fra solsystemet og ind til jordens kerne, følger beskrivelser af de sten, vi kan finde på strande og marker eller i grusgrave, samt en forklaring på deres oprindelse og opståen. En lidt lettere tilgængelig bog om samme emne er ”Danske strandsten – en guide” af Troels V. Østergaard, der ikke går så dybt ind i detaljerne. Han starter i stedet meget pædagogisk med en inddeling af stenene i plettede, stribede og ensfarvede, og så kan man bevæge sig ind i beskrivelserne ad den vej.

På sheltertur

Hvis man har gået så lang tid på stranden og set på sten, at det når at blive mørkt, kan man vælge at overnatte i et shelter i nærheden. På Naturstyrelsens hjemmeside kan du finde et kort over shelters i Danmark med lidt praktisk information om standarden. Men du kan også forberede dig ved at læse René Ljunggrens bog ”På sheltertur”. At sove i et shelter bringer dig helt tæt på naturen, og i bogen gennemgår Ljunggren nemt og praktisk hvordan du griber det an. Lige fra hvordan du finder frem til shelterne i Danmark, til hvilket grej der er nødvendigt og gode råd om alt fra madlavning over bål til stjernekigning. Bogen er fyldt med fotos, og du kan også låne den via eReolen.

Ege-ekspeditioner

Naturen findes naturligvis ikke kun i faglitteraturen. Digtere og forfattere er også blevet inspireret af naturen i deres værker. Et smukt eksempel på det er ”Ege-ekspeditioner” af Ole Lejbach og Jens Blendstrup. De to herrer har rejst Danmark tyndt for at male, fotografere og beskrive de danske egetræer - både de kendte og de ukendte - og det er der kommet mange sjove og finurlige fortællinger ud af. En af de korteste er fra Guldborgsund kommune, hvor Fugl Phønix på Skejten beskrives: ”Her er en udkant. Her er jeg. Centrum for det hele.” Så sandt, så sandt. Ole Lejbachs vidunderlige blyantstegninger følges af Blendstrups fortællinger samt korte faktaoplysninger om de enkelte træer. Bagerst i bogen giver cand.mag. Jacob Helbo Jensen et nedslag i egetræets rolle i dansk landskabsmaleri, mens Peter Friis Møller sætter egetræets historie ind i en natur og kultur sammenhæng. Alt i alt en frydefuld oplevelse.

Dyr med næb ordnet efter antal vinger

En anden ord-ekvilibrist er Birgitte Krogsbøll, som i digtsamlingen ”Dyr med næb ordnet efter antal vinger” tager læseren ud på en humoristisk liste-gennemgang af alskens dyr. Eksempelvis ”dyr med værdifulde stoffer i navnet, ordnet efter kilopris, stigende orden. 1) Jernspurv 2) Stålorm 3) Kobbersnog 4) Sølvmåge 5) Guldspurv 6) Diamantcobra 7) Narkohund.” Eller den lidt kortere liste: ”dyr med trippel-b i navnet + indbygget, kogende våben. 1) Bombarderbille.” Krogsbølls små digte giver stof til både grin og eftertanke, og selvom de måske ikke er klassiske ’naturbilleder’, så får de skægge sammenstillinger alligevel naturen til at stå lyslevende for mig. Bogen findes desuden som netlydbog på eReolen indlæst af Grete Tulinius.

Vores endeløse dage

Jeg er også nødt til at nævne romanen ”Vores endeløse dage” af Claire Fuller. Den foregår godt nok ikke i Danmark, men er i den grad en roman om naturen. Pigen Peggy bor med sine forældre i London. En sommer hvor moderen er på turné, tager faren hende med til Tyskland dybt ind i en skov. Han fortæller hende, at verden er gået under, og at de to er de eneste overlevende i deres lille hytte. Historien er fyldt af beskrivelser af naturen omkring dem. Nu hvor de skal leve af, hvad de kan finde i skoven, ændrer omgivelserne sig til ren overlevelseværdi. Og så alligevel ikke. Romanen er en både smuk og forfærdelig historie, som også kan læses via eReolen.

Mit Danmark

Men det skal selvfølgelig ikke være bøger det hele. I 2013 rejste Troels Kløvedal med Nordkaperen rundt i Danmark. Det blev til en tv-serie på 9 programmer, hvor Kløvedal tager os tæt på Danmarks natur, kultur og historie. Undervejs på turen møder han forskellige spændende personer, bl.a. kronprinsen og Ib Michael. Serien er et fint og interessant portræt af Danmark, og Kløvedal var en fantastisk formidler.

Skulle du have misset ”Vilde vidunderlige Danmark”, så kan du se DR’s smukke naturdokumentar på deres hjemmeside

Læs også artiklen om 8 apps til gode naturoplevelser

Tags
Materialer