Computerspil på hjernen? Fedt, snup en roman med!

23.04.19
Heldigvis er der efterhånden kommet en masse spændende børne- og ungdomsromaner om VR, hacking, computerspil osv. Her kan du blive præsenteret for et par af dem, jeg selv har læst....

Ready player one

I kender sikkert Ready Player One fra filmen, som var i biograferne sidste år. Det er oprindeligt en bog skrevet af Ernest Cline. Det er en ordentlig mobbedreng med spænding, referencer til 80’ernes popkultur og masser af nørdede spildetaljer. Filmen sætter noget mere fut i starten af fortællingen end bogen. Jeg måtte kæmpe for at klare mig igennem al 80’er-halløjet uden at kede mig, men hvis man ser bort fra det, fungerer historien – og der er virkelig mange detaljer, man kan dykke ned i.

I 2045 lever de fleste mennesker det meste af deres liv i OASIS, som er et VR-univers. Ejeren og skaberen af OASIS er død, men har efterladt sin arv til den, som kan finde og løse nogle ledetråde i spillet. Da Wade finder første ledetråd, bliver han pludselig jagtet både i OASIS og i den virkelige verden – for grådige enspændere og magtfulde organisationer kæmper alle for at få kontrol over OASIS.

Warcross

Warcross af Marie Lu er mere lettilgængelig: Der er fart og spænding fra starten og det bliver aldrig kedeligt undervejs.

Emika lever i en nær fremtid, hvor spillet Warcross ikke blot er et spil, men også en hinde af VR som lægges over alt, hvad man gør. Efter et have hacket sig ind i den internationale Warcross-konkurrence under stor mediebevågenhed, bliver fattige Emika tilbudt et job af opfinderen af Warcross – hun skal deltage i den prestigefulde konkurrence og samtidig lede efter den hacker, arbejder på at ødelægge Warcross. Herfra vikles Emika ind i både venskaber, romantik og risikable hack, som også påvirker det virkelige liv...

Wildcard, som er næste bog i serien, er svær at skrive noget om uden at spoile slutningen på første bog, men her tager serien en drejning og kommer også til at handle om moral, tankekontrol og grænsen imellem menneske og computer. Historien er stadig fortalt spændende og actionfyldt.

Elmer Baltazar

Hvis det skal være en bog for børn (ikke unge), kan I kaste jer ud i Elmer Baltazar. Elmer ved intet om computerspil, men det gør den søde, nye pige i klassen og da hun på mystisk vis suges ind i en fantasy-agtig verden via sin computerspil, begiver Elmer sig heltemodigt ind for at lede efter hende. Selve spildetaljerne og retorikken omkring spillene lyder lidt gammeldags i mine ører, men selve historien fungerer.

Paladin-profetien

Paladin-profetien af Mark Frost er egentlig en fantasy-roman om Will, der kommer til at klare sig for godt i en skoletest og pludselig må flygte fra mystiske mænd, hvorefter han bliver reddet ind på et hemmelig og meget mystisk kostskole. Hvad er der sket med den dreng, der plejede at bo på Wills værelse? Og hvad er det for nogle væsner, der bevæger sig rundt på skolens område? På Wills kostskole er elevernes vigtigste værktøj en slags über hightech tablet med hjælpende elektroniske mini-versioner af eleverne selv, en detalje der fylder en del i historien, hvorfor jeg tager bogen med på listen her.

Artemis Fowl

På samme måde kan man nævne Artemis Fowl af Eoin Colfer. Den heller ikke handler om spil og elektronik, men der bruges en del krudt på at beskrive tekniske løsninger på feernes transportsystem og Artemis' måde at programmere computerprogrammer til oversættelser af det gamle sprog osv., hvilket giver lidt en - i mangel af bedre beskrivelse - computer-agtig stemning. Artemis er en super intelligent 12-årig, som har sat sig for at afdække fe-folkets hemmelighed for at styrke sin families formue.

Materialer