Cash af Jens Lapidus

Cash af Jens Lapidus

29.10.14
Cash er en vaskeægte actionthriller for mænd. Vi dumper lige ned i det stockholmske narkomiljø, hvor østeuropæiske bander slås om markederne.

Jeg har set Jens Lapidus sammenlignet med Stieg Larsson, men jeg synes der mangler hele den eventyrlige og fantastiske dimension. Hovedpersonerne er gangstere med indvandrerbaggrund. Respekten for kvinder og andre menneskers liv kan ligge på en lillefingernegl mens ÆREN betyder ALT og overskygger alle etiske og moralske regler.

De taler et ufatteligt grimt sprog - bruger hele tiden vendingen "at fucke noget up". Jeg ved ikke om svenske eller danske indvandrerkriminelle taler sådan, men i hvert fald lader den svenske advokat-forfatter Jens Lapidus personerne tale på den måde.

Selv om alle personerne er ubegribeligt kyniske, voldelige og hensynsløse formår forfatteren alligevel at give personerne et menneskeligt ansigt. De har også svage sider, hvor følelserne sidder uden på. Det handler om forholdet til den nære familie:  mødre, søstre og børn. Det er lige før man som læser sidder og håber på at den dybt kriminelle chilenske Jorge, som er flygtet fra fængslet, "lever lykkeligt til sine dages ende", og man håber inderligt at JV, jet-set wannabe millionæren, som tilsidesætter ALT for egen økonomisk vinding, må finde ud af hvad der er sket med hans søster. Vold, sex, hævn, æresbegreber, blodets bånd, drømmen om et rigt liv i overhalingsbanen og kærlighed til familien er omdrejningspunkterne i denne roman.

Jeg er ellers ikke særlig vild med hårdkogte spændingsromaner, men jeg blev altså hængende hele romanen igennem, og det må være et bevis på at Jens Lapidus er en god og overbevisende forfatter.

Materialer