Butcher's Crossing af John Williams

Butcher's Crossing af John Williams

10.02.16
Der er så meget bisonkød i denne roman, at læsningen måske får dig til at blive vegetar

Det her er en vaskeægte westernroman - og dog. 4 mænd rider ud på jagt efter en kæmpestor flok bisonokser. Vi er i 1874 og nedslagtningen,  ja nærmest udryddelse af bisonokser i midtvesten i USA foregår i stor stil. God pris på bisonhuder får jagten på de stor dyr helt ud af proportioner. Kødet bliver bare liggende og rådner, mens kun skindet har værdi.

Will Andrews, en ung Harvard-studerende har arvet. Han har droppet sit privilegerede liv i Boston og drager mod vest til Butcher’s Crossing, en lille støvet westernby. Will financierer den jagtdrøm, som Miller – en garvet bisonjæger – har båret rundt på i 10 år. Oppe i Coloradobjergene har han set en tusindtallig flok bisonokser. Det bliver et barsk liv i naturen med tørst, kulde og hårdt arbejde. En snestorm tvinger de 4 mænd til at overvintre i bjergene, dvs. 8 måneders ensomhed. Ja, det er næsten også 8 måneders tavshed, for de taler næste ikke sammen.

Hvordan det går de 4 mænd i bjergene, vil jeg ikke røbe her, men læs romanen og kom på en helt gratis tur til det virkelige westernland. Westernromantikken er helt væk og blev for MIT vedkommende afløst af vrede og foragt over den skånselsløse nedslagtning af de forsvarsløse dyr.

Romanen er skrevet i 1960, altså før ”Stoner”, som fik et fornyet gennembrud sidste år. John Williams døde i 1994, og jeg kan godt undre mig over at hans romaner er blevet overset i så mange år, for det er ganske enkelt fremragende litteratur. Sproget er en fornøjelse. Mich Vraa har oversat Butcher’s Crossing, og jeg kan også anbefale lydbogsudgaven, som er indlæst af Jesper Bøllehus.  Hør bare denne afsluttende sætning i romanen:” Han red uden hastværk og mærkede hvordan solen langsomt stod op bag ham og hærdede luften”. Jeg synes det er klassisk litteratur, der holder.

Materialer