"Happy new year"

Børne- og ungdomsbøger, du kan glæde dig til i 2023

22.12.22
Hvilke børne- og ungdomsbøger kan du mon se frem til i det nye år? Læs med her...

Til de yngste

Far i børnehave: pirat-problemer

Til januar kommer endnu en bog i den gakkede billedbogsserie om en pige, hvis legesyge far bliver tryllet lille og begynder i hendes børnehave. 

 "Far i børnehave" er skrevet af Lars Mæhle, som også har skrevet de populære billedbøger om Dinosaurbanden.

Pigerne fra Stjernedalen - og det skjulte kort

I februar kommer der en 3'er i seren om Pigerne fra Stjernedalen, som er skrevet af Mille Gori (Motor Mille!)

Det er højtlæsningsbøger om tvillingerne Nete og Nola, som går på opdagelse i deres families hemmelgheder igennem gamle breve eller andre ting. De har nemlig en ret spændende familiehistorie, fordi deres mors familie kommer fra cirkus-verdenen. Højtlæsningsbøger fra 6-7 år.

Til de mellemste

Jeg er Manto

Silja Okking (Silja fra Ramasjang) udgav i 2021 bogen "Jeg er Saga", som handler om en pige, som pludselig midt i et liverollespil ender i en rigtig parallelverden med alle de væsner, hun kun plejer at forestille sig. Her møder hun drengen Manto,som hjælper hende. 

Til maj 2023 kommer så "Jeg er Manto" handler om, hvad der sker med Manto, efter at bogen om Saga er slut.

Selvom bøgerne er sammenhængende, kan de også læses uafhængigt af hinanden.

Amari og det magiske spil

Her har jeg snydt lidt, for faktisk udkommer Amari allerede december 2022, men den lander nok først på bibliotekets hylder omkring nytår.

Det er fortsættelsen på Amari og nattens brødre, og den er længe ventet. Amari er en pige fra getthoen, som er vant til at blive set skævt til pga sin mørke hud og sin adresse. Hendes bror er forsvundet, og da hun opdager at han var tilknyttet en hemmelig magiske verden, følger hun efter for at finde ham - selvom hun ved, det kan være farligt. Også her bliver hun set skævt til, fordi hun ikke tilhører en magisk familie, men har fået tilbudt en plads på anden vis. Og så er der alt det med, hvor hendes bror blev af.

Historien er spændende og har træk til fælles med mange andre populære fantasy-serier som fx Nevermoor og Harry Potter. Og selvom vi får svar på nogle ting, efterlader første bind i serien os også med en række spørgsmål, så det bliver godt endelig at få fingrene i 2'eren.

 Naja münster og det store modeshow

Hvis I mere er til fjollerier og tøsefnidder, så glæd dig til endnu en bog om Naja Münster! Den kommer til februar.

Bøgerne er lavet i samarbejde med Naja Münster selv, men hvor meget der er fantasi og hvor meget der er virkelighed, er jeg temmelig meget i tvivl om. I hvert fald har Naja ikke et helt almindeligt, kedeligt liv...

Bøgerne om Naja Münster er skrever af Line Kyed Knudsen, som er meget populær forfatter, som skriver alt fra billedbøger, over letlæsning og højtlæsning til ungdomsbøger. Hun er også forfatteren bag K for Klara-serien og bøgerne om Pigerne fra Nordsletten og mange flere.

Til de unge

Alice Oseman 

Igen snyder jeg og sætter denne gang to bøger på listen, som udkommer allerede nu i december, men som først lander på bibliotekets hylder omkring nytår. Der kommer nemlig hele TO bøger om de elskede karakterer, Nick og Charlie fra Heartstopper-serien. 

"Denne vinter" handler om hvordan Charlie håndterer vinteren (og julen), som både er en dejlig tid, men også hård, når der er problemer i bagagen. 

"Nick og Charlie" handler om hvordan det går for de to, når Nick starter på universitetet i en anden by, imens Charlie stadig er tilbage i sit barndomshjem. 

The final gambit - slutspillet

Til februar får vi afslutningen på trilogien, som begyndte i "The Inheritance game", som udkom i november i år (2022).

Avery er en fattig, forældreløs ung kvinde, som bor alene med sin halvsøster. Pludselig en dag bliver hun kontaktet af en advokat, som fortæller, at hun har arvet et gods og en kæmpe formue efter gamle Tobias Howthorne. Men for at få sin arv, skal spille spillet! Reglerne er, at hun skal flytte ind på godset og bo der sammen med med Howthorne-familien - det er ikke helt let, for der er masser af rygter, intriger og hemmeligheder. Og hvorfor i alverden har Avery, som aldrig har mødt nogen af dem før, fået denne arv? Og hvem af de flotte Howthorne-drenge kan hun stole på?

Vi dør alligevel snart

Sofie Riis Endahl er en ung, dansk forfatter på kun 22 år. Allerede imens hun gik i gymnasiet, udgav hun fire romaner, som alle foregik i et gynasiemiljø. Endahl skriver altid om de miljøer og de probematikker, hun selv er i, og derfor er hendes bøger utroligt autentiske uden at være selvbiografiske. Til januar 2023 udkommer hun med endnu en bog.