Forside på "Bjørneklo" af Stine Askov
Forside på "Bjørneklo" af Stine Askov

Bjørneklo af Stine Askov

15.02.18
Marianne går for tidligt i fødsel. På køkkengulvet føder hun den 9. september 1979 en stor dreng på 5 kilo.

Fra starten synes Marianne at der er noget forkert ved ham. Hvorfor græder han ikke som andre børn? Hvorfor er han så grim? Marianne har svært ved at knytte bånd til Ulf, som han bliver døbt. Hun har 3 måneders barselsorlov, men  glæder sig til at vende tilbage til sit arbejdsliv som fransklærer på det lokale gymnasium.

Ulf vokser op og har fra starten svært ved sociale kontakter. Han er stor og klodset men meget intelligent. Han lærer sig selv at læse før han kommer i skole. Faren gør alt sit bedste for at give drengen omsorg og kærlighed, men Ulf er en ensom særling hele sin barndom. Derfor er det en forfærdelig sorg da Ulfs far dør af leukemi alt for tidligt. I sommerferien, sender marianne den 14-årige Ulf på ferie hos farmoderen, som bor på Møn. Her møder han en lokal forfatter, og der opstår et helt særligt venskab mellem de to. Den sommer bliver et vendepunkt både i romanen og i Ulfs liv.

Prisbelønnet

Stine Askov har skrevet en roman om et helt særligt menneske, en ensom sjæl, - om DET at føle sig udenfor fællesskabet. Det svære mor/barn forhold er et velkendt tema i litteraturen, og jeg kom undervejs i læsningen til at tænke på Doris Lessing roman fra 1987 ”Det femte barn”. En roman som handler om en velfungerende børnerig familie, hvor det yngste barn en dreng, som med sin vanskelige opførsel formår at splitte hele familien ad. Kirsten Thorup skrev i 2016 romanen "Erindring om kærligheden", som også handler om et svært mor/barn forhold. Hun fik Nordisk Råds Litteraturpris for romanen.

Kort og præcist

Det, der gør denne roman til noget særligt, er det nøgterne sprog. Kort og præcist, letlæst, råt og køligt iagttagende beskriver Stine Askov livet og hverdagen i 80'erne. Bjørnekloen, som pryder forsiden, brugte vi også i tørret tilstand som vægdekoration i mit barnsomshjem i 70'erne. Det var før vi rigtigt fattede, hvor giftig og farlig saften er for os mennesker.

 

Materialer