Bæst af Ane Riel

03.02.20
Træd ind i Ane Riels tidløse univers. Her møder du bomstærke Dodo og hans tro følgesvend Mirko.

Et sted i Sydeuropa, - måske på Balkan, vokser Mirko op på en gård. Nabogården mangler arbejdskraft og Mirko hjælper hele sin barndom med arbejdet på gården. Han forelsker sig ubønhørligt og trods den store aldersforskel i den dårende dejlige og smukke datter på gården. Danica derimod gifter sig med den primitive og bomstærke Karl, og sammen får de sønnen Dodo.

Dodo slægter sin far på og bliver en kæmpestor stærk dreng, som samtidig er temmelig ”underfrankeret”. Kombinationen af voldsomme kræfter og lav intelligens er ret uheldig og bringer ofte Dodo i vanskeligheder. Mirko er Dodos eneste ven og beskytter. Dodo er særligt glad for bløde behårede ting, og kommer jævnligt til at skade på både dyr og mennesker.

”Bæst” er en parafrase over John Steinbecks roman ”Mus og mænd”. Her lever makkerparret Lennie og George af at rejse rundt i Californien som landarbejdere. Ane Riel har hævet sin roman op over tid og sted. Du kan læse den som et eventyr, som en slags fabel – en poetisk fortælling om følelser og venskab, styrke og svaghed, skyld og uskyld, drifter og pligter, kærlighed og drømme.

Materialer