Attentatet af Loïc Dauvillier

Attentatet af Loïc Dauvillier

05.06.15
Tankevækkende graphic novel om konflikten mellem palæstinensere og israelere

Amin Jaafari bor i Tel Aviv sammen med sin hustru, Sihem, hvor han er en anerkendt kirurg. De er begge palæstinensere men har også israelsk statsborgerskab.

En dag sker et usædvanligt blodigt selvmordsattentat, hvor Sihem findes blandt ofrene. Politiet påstår, at Sihem bar bomben, og Amin tilbageholdes og forhøres skarpt, selvom han slet ikke kan acceptere tanken om, at Sihem skulle være selvmordsbomber.

Da han endelig får lov at gå, kommer han hjem til et vandaliseret hus og hadske naboer. Amin beslutter sig for at finde frem til sandheden om attentatet og om Sihem, og det fører ham tilbage til Betlehem, hvor familien er, og siden til Jenin hvor han endelig får en slags svar.

Loïc Dauvillier har skrevet historien efter en roman af Yasmina Khadra, mens Glen Chapron står for tegningerne. Chaprons realistiske tegninger giver en ekstra dybde til Dauvilliers ord, uden at fjerne fokus fra fortællingen, og resultatet er blevet en både tankevækkende fortælling og en lettilgængelig indføring i den langvarige konflikt mellem Israel og Palæstina.

Det er ikke en historie, som giver hverken den ene eller den anden part skylden. I stedet får læseren indblik i både israelernes frygt for de vilkårlige attentater, palæstinensernes frygt for de israelske soldater og deres kampvogne, begges ønske om selvstændighed og frihed, og den selvnærende spiral af had, mistro og hævn som præger begge sider. Der er ingen nem løsning på konflikten - heller ikke for Amin Jaafari.                                                                    

Selvom graphic novels er blevet mere accepterede, er der stadig mange, som synes, at tegneserier kun er noget for børn. Det er absolut ikke tilfældet, og en titel som ”Attentatet” kan være en god grund til at prøve mediet af.

 

Materialer