Arv og miljø af Vigdis Hjorth

27.12.17
Sandheden om fire søskendes opvækst i en norsk middelklassefamilie har mange ansigter.

Bergljot er ældste søster i en søskendeflok på fire, og hun fortæller om en familiekonflikt med meget dybe rødder. I første omgang ser det ud som en banal arvestrid om fordelingen af to feriehytter efter faderens død. I virkeligheden er striden langt mere kompleks. Forældrene og de fire søskende ser alle tilbage på barndommen og familierelationerne gennem forskellige linser, og hvad der er sandt for den ældste søster, er ikke sandt for den yngste søster. Det handler bl.a. om overgreb, incest, jalousi, følelser og kærlighed.

Det er en intenst enerverende og ordrigt analyserende beretning om fire søskendes kamp for retfærdighed og ligestilling. Bergljot beskylder sin far for at have misbrugt hende seksuelt da hun var 5-7 år. De to yngste søstre tror ikke på hende, og mener at hun har ødelagt familien ved at lægge sin sandhed åbent frem.

Søstrenes og moderens mistro til Bergljots historier fra barndommen fører til et fatalt brud i familien. Forsoning bliver en ”by i Rusland”, fordi Bergljot ikke føler forståelse og anerkendelse for sin personlige version af sandheden. Romanen ligger så tæt på forfatterens egen familiekonflikt, at søsteren Helga Hjort er gået til modstand og skrevet en roman med titlen ”Fri vilje”. Det er et modsvar hvor hun fortæller SIN version af historien. Den er endnu kun udkommet på norsk, og jeg ved ikke om den bliver oversat til dansk. Sådan kan man jo holde gryden i kog i evigheder, og ingen i den familie får fred.

Romanen ligger så tæt på Vigdis Hjorths egen familiehistorie, at det skabte en meget heftig debat i Norge i 2016, hvor romanen udkom. Den lægger sig lige i slipstrømmen af debatten om Karl Ove Knausgaards 6 binds romanværk ”Min kamp”. Også Linn Ullmanns roman ”De urolige”, som udkom sidste år gav anledning til debat om forfatterens portræt af sine forældre Liv Ullmann og Ingmar Bergmann. ”Arv og miljø” blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, og jeg synes, der vil være meget stof til diskussion i en læseklub. 

Materialer