Læsende mand

Anbefalinger til den travle familiefar

13.01.15
Til den travle familiefar, der har prioriteret sport og motion, bilvask, hækklipning og familien højest.

 Stoner

John Williams
2014 - 302 sider
”Stoner” er en af de seneste års mest omtalte bøger, trods det at den har 50 år på bagen. Stoner er underviser på universitetet i Missouri, medium-ulykkeligt gift, lever et trist, begivenhedsløst liv, der heller ikke efter hans død efterlader sig mærkbare spor. Men der venter læseren en stor oplevelse. Romanen er på en gang ærkeamerikansk og totalt uamerikansk, med sine små armbevægelser og uprætentiøse sprogbrug. Det er ikke Hollywood-glamour, men en ægte fortælling om det ægte Amerika og om et helt almindeligt menneskes levede liv.

 Jeg nægter

Per Petterson
2013 - 287 sider
Tommy og Jim mødes tilfældigt på en bro. Som unge var de uadskillelige venner, men 35 år er gået, siden sidst de sås. Hvad er sket i de mellemliggende år, og hvad var det, der skilte dem ad? To mindre lykkelige menneskeskæbner trævles op, og deres forskellige familieforhold, sociale baggrund og livsvalg ser dagens lys. Norske Petterson er garant for rolige, menneskelige og ofte lidt melankolske fortællinger, og ”Jeg nægter” er bestemt ingen undtagelse. En bog om drenge og deres venskab - og en formidabel en af slagsen.

 Giganternes fald

Ken Follett
2010 - 933 sider
Den murstensstore Century-trilogi om det 20. århundrede begynder med ”Giganternes fald”. Med udgangspunkt i fem familier oprul- les tiden omkring første verdenskrig, hvis turbulente og skelsættende år prægedes af store kampe på flere fronter: Kvindekamp, fagforeningsstrid og en revolution i Rusland, det hele kulminerende i den store krig i 1914. Sammen med de to øvrige bind i serien, ”Verdens vinter” og ”På kanten af evigheden” udgør bogen omtrent 3000 siders gedigen underholdning, som samtidig giver et glimrende indblik i og overblik over vestens nyere historie.

 Levende og døde i Winsford

Håkon Nesser
2014 - 361 sider
En voldsom begivenhed har drevet Maria på flugt til England. Hun er tidligere tv-vært, et kendt ansigt hjemme i Sverige, men noget har tvunget hende i eksil og til at skifte navn. Planen er, at hun skal leve et stille og roligt liv og nyde den fredfyldte natur i Somerset. Så let går det selvsagt ikke, og langsomt indhentes hun af fortiden. Bogen er en krimi, men kunne lige så vel rubriceres som psykologisk roman, og det er i høj grad Nessers evne til dybdegående personskildringer, der driver værket og læseren frem.

 Steve Jobs (99.4)

Walter Isaacson
2011 - 671 sider
Hvad enten du elsker eller hader Apple, er denne biografi bestemt en læsning værd. I 2011 døde it-gigantens medstifter efter lang tids sygdom, men som den selvforherligende person han var, udpegede han egenhændigt Isaacson til at skrive sin historie. For Jobs var ikke i tvivl om sit eget værd og den guru- og helgenstatus, han havde fortjent, heller ikke selvom han som leder var en skiderik og usympatisk som få. Bogen om denne særdeles karismatiske leder og hans vej til it-tronen er provokerende, glorificerende og lige på kanten til at være for meget af det gode. Men på samme tid er den yderst indsigtsfuld og elementært spændende som en rigtig pageturner.

 Døden kører Audi

Kristian Bang Foss
2012 - 229 sider
Absurd, humoristisk, idiotisk og poetisk på én og samme tid. Udgangspunktet er Stentoftes trøstesløse betonblokke, hvor Asger - en falleret reklamemand - som en sidste krampetrækning søger job som hjælper for den invalide Waldemar, der har et nærmest religiøst forhold til Borgerservice. Det er en fortælling om venskab og håb midt i trøstes- løsheden, om hvordan relationer bygges op, og båndet til livet bliver tættere, mens vi venter på døden. Livet er således nådesløst, men også idiotisk... og morsomt på sådan en comedy-agtig måde, når en invalid og hans hjælper tager på roadtrip for at finde mirakuløs helbredelse.

 Marchen

E.L. Doctorow
2014 - 345 sider
Vi befinder os i slutningen af den amerikan- ske borgerkrig, hvor general Sherman og hans 60.000 soldater fra Atlanta til North Carolina med den mission at gøre det af med rebellerne. Og taktikken er enkel: marker og afgrøder skal brændes af, kvæget skal dræbes, forsyningerne, de finder undervejs, skal tilkomme Shermans hær, og den civile infrastruktur skalmødelægges. Denne sandfærdige begivenhed er blevet kaldt ”Shermans march mod havet”, og Doctorow fortæller eminent historien om alle de fortvivlede sjæle, der i mangel af bedre fulgte i hærens kølvand.

Materialer