Læsende pige

Anbefalinger til den nyuddannede

13.01.15
Til den nyuddannede, der er træt af studierne og trænger til den store læseoplevelse igen

  Sønner

Philipp Meyer
2014 - 542 sider
I sit episke storværk fortæller Meyer historien om tre generationer af McCullough-slægten, fra Eli, der bliver adopteret af comanche-indianerne, over hans søn, Peter, til oldebarnet Jeanne Anne. Det bliver til 200 års texansk verdenshistorie, fra tiden med indianere og nybyggere til vor tids olieimperier. Fortællingen er storladen, usentimentalt og realistisk, nedskrevet af en fuldblodskronikør, der med poetisk barskhed har givet sit bud på Den store amerikanske roman.

  Americanah

Chimamanda Ngozi Adichie
2014 - 512 sider
Nigerianskfødte Adichie har med både ”Lilla hibiscus” og ”En halv gul sol” slået sit navn fast på den internationale forfatterscene. Hendes seneste bog er måske hendes hidtil stærkeste og fortæller om kæresteparret Obinze og Ifemelu, der fra deres nigerianske verden drømmer om honninglandet USA med Cosby Show og grønt græs. Ifemelu kommer af sted, men da det mange år senere, efter 11/9, lykkes Obinze at følge efter, er tiderne skiftet, og han må i stedet emigrere illegalt til London. ”Americanah” er en fremragende, flertydig kærlighedshistorie, men en barsk en af slagsen.

  Tæskeholdet banker på

Jennifer Egan
2012 - 293 sider
Handlingen har fået en gevaldig tur i en blender i denne mosaik af en bog, der sit beskedne sidetal til trods myldrer med allehånde personer. Hovedpersonen er ingen ringere end tiden selv, og Egan bruger sine mange karakterer til at undersøge, hvad der sker med os, når vi bliver ældre, og hvordan livet ikke altid udarter sig, som vi troede, det ville. Når dette fine lille puslespils sidste brik efter sidste punktum til sidst er lagt, tegner der sig et rigt og nuanceret billede af USA i tiden efter 11/9.

  Den danske borgerkrig 2018-24

Kasper Colling Nielsen
2013 - 222 sider
En 475 år gammel mand har fået evigt liv og fortæller sin historie til sin næsten lige så gamle hund, der selvfølgelig kan både tænke og tale. Hans fortælling om krigen 2018-24 er en fremtidsvision i umiddelbar forlængelse af vores nutid, og ufreden er en konsekvens af det store antal efterlønnere, kampen om de danske arbejdspladser og boligmarkedets kollaps. Kort sagt: om velfærdssamfundets sammenbrud. Alene tanken om borgerkrig i smørhullet Danmark er helt absurd, men efter endt læsning virker det pludselig ikke nær så langt ude.

  Frihed

Jonathan Franzen
2011 - 581 sider
Efter gigantsuccessen ”Korrektioner” er amerikanske Franzen tilbage med endnu en velskrevet og gennemtænkt moppedreng. Som sin forgænger er den et panorama over den amerikanske middelklasse, med et historisk overblik over flere af familien Berglunds generationer, der med bidemærker fra tidens tænder viser, hvad der er med til at forme os som mennesker. Det er en på alle måder stor forfaldsroman om de valg, vi træffer, og som på fornemste vis illustrerer og nuancerer begrebet frihed som det tveæggede svær, det er.

  Fryser jeg

Martin Kongstad
2013 - 398 sider
Mikkel Vallin, som vi mødte første gang i Kongstads overbevisende novellesamling, ”Han danser på sin søns grav”, er både blevet ældre, fyret og forladt af konen. Det er sommeren 2008, og finanskrisen står for døren. Et sommerhus i Tisvilde bliver derfor omdannet til et regulært fest- og horehus for overklassen, og der bliver ikke sparet på udskejelserne. Drømmen om det vilde, uforpligtende liv viser sig dog ikke at være så attraktivt endda. ”Fryser jeg” kan læses som en moderne pendant til Kierkegaards storværk ”Enten-Eller”, og ligesom den gamle eksistentialist skriver Kongstad bragende godt.

  Alt under månen

Harald Voetmann
2014 - 166 sider
På det mest sublime dansk genskriver den iltre og væskebesatte Voetmann Tycho Brahe og hans samtid på Hven, hvor den verdensberømte dansker havde sit observatorium, Uranieborg. Det er en roman om trangen til at forstå og beherske naturen. En mere udførlig handlingsbeskrivelse i kort form er ikke let at give, ej heller særlig vigtig. Som altid med Voetmanns skriblerier skal du læse dem på grund af det helt igennem suveræne og højlydt morsomme sprog, der er en lækkerbisken for æstetikere og sprognørder, og som gør enhver skandinavisk krimi til skamme.

Materialer